Key Lime Pie - z nutą cytryny na letnie przyjęcie

niedziela, sierpnia 01, 2010

Wpisując w google frazę "tarta cytrynowa" znajdziecie co najmniej 150 tysięcy odnośników. Jeszcze więcej: gdy wpiszecie to po angielsku. Ale jednym  z moich  ulubionych przepisów jest właśnie Key Lime Pie. Z nazwy bardziej ciasto niż tarta, ale nie o nazwę tu chodzi, a o smak -  z cytrynową nutą, łamiącą słodycz masy ze skondensowanego mleka. Rodem z USA, jego popularność potwierdziły nawet władze stanowe: w 2006 roku zostało oficjalnym ciastem Florydy :) W oryginalnym przepisie należy użyć specjalnego rodzaju limonek, właśnie tych z rodzaju Key Lime: bardziej żółtych i okrągłych niż popularniejsza w Polsce odmiana zielonych limonek (zwanych perskimi). Ja zwykle mieszam limonki z sokiem z cytryny. Do spodu najlepiej użyć herbatników, o których wiecie, że są mało słodkie - trzeba też zachować właściwą proporcję pomiędzy pokruszeniem herbatników na coś, co przypomina bułkę tartą, a połamaniem ich na 6 części :) 

 Składniki:
Spód:
  • 1,5 szklanki pokruszonych herbatników
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek stopionego masła
Masa:
  • 1 puszka (450 ml) słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 żółtka (z jaj L)
  • 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego soku z limonek i cytryn
  • 2 łyżki otartej skórki z limonek i cytryny
Domowa bita śmietana:
  • 250 ml schłodzonej śmietany 30% (zwykle mały kartonik)
  • pół łyżeczki eksrtaktu z wanilii
  • 1 duża łyżka cukru pudru  

    Wykonanie:
    Pokruszone herbatniki przełożyć do formy na tartę (najlepiej sprawdza się w tym przypadku szklana), wymieszać dokładnie z letnim, roztopionym masłem i cukrem pudrem. Delikatnie rozprowadzić na całości formy, pamiętając o uformowaniu również brzegów, ubić np. łyżką.  Schłodzić 10 minut w lodówce, następnie piec kolejne  10 minut w temp. 170 stopni (z  termoobiegiem). Ostudzić.

    Do  naczynia przełożyć żółtka, miksować aż staną się lekko żółte (ok. 2 minuty). Następnie na mniejszych obrotach wymieszać z żółtkami mleko skondensowane, skórkę z limonek i cytryn oraz ich sok (przez 3-4  minuty). Gotową masę wylać na podpieczony spód, piec około 15 minut w tej samej temperaturze.

    Odstawić do ostygnięcia, a następnie zawinąć formę w plastikową folię i wstawić do lodówki na noc (6-8 godzin).

    Ostatni etap to ubicie śmietany na sztywno, następnie domieszanie na wolniejszych obrotach miksera cukru i ekstraktu z wanilii. Rozsmarować na porcjach, jakie zamierzamy podać* lub przełożyć do szprycy i rysować na cieście dowolne dekoracje. Natychmiast serwować i ze spokojem wysłuchać okrzyków zachwytu :) 

    * Taką bitą śmietanę lepiej przechowywać osobno w lodówce i "aplikować" na ciasto dopiero przed bezpośrednim podaniem.

    Zobacz także

    1 komentarze

    1. Musi być pyszne [ślina]
      Ja też ostatnio zrobiłam tartę - z borówkami ;)

      OdpowiedzUsuń

    (*)

    Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

    Należę do

    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

    Popularne posty