Scones - angielskie bułeczki

niedziela, listopada 29, 2009


Doskonałe na śniadanie w niedzielny, leniwy poranek :) U nas przepis praktykowany szczególnie często, gdy braknie chleba - podstawowe składniki są zawsze w lodówce czy spiżarce, a przygotowanie i upieczenie powinno zamknąć się w 30 minutach.  Nadają się do mrożenia.


Scones - angielskie bułeczki

Składniki na 8-10 bułeczek:

  • 300 gr mąki
  • 50 gr cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 gr zimnego masła
  • 1 jajko (duże, rozkłócone)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 ml mleka

Pięć kroków do gotowych "scones":

  • W dużej misce mieszamy cztery pierwsze składniki z listy (mąka, cukier, proszek, sól). Masło kroimy w kostkę lub trzemy na dużych oczkach zwykłej tarki - dodajemy do miski i krótko rozcieramy.
  • Kolejne trzy składniki mieszamy w osobnej miseczce (jajko, wanilia, mleko), zaraz potem wlewamy do reszty składników. Mieszamy, następnie wyrabiamy całość na oprószonej mąką stolnicy.
  • Teraz mamy do wyboru dwie wersje:
    a) Rolujemy ciasto w wałeczek: nożem tniemy na 10 kawałków.
    b) Formujemy na dość gruby okrąg, ostrym nożem kroimy na 8 części. 

   

  • Smarujemy nasze bułeczki za pomocą pędzelka mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 C (z termobiegiem).
  • Bułeczki są gotowe jak zbrązowieją, dojście do tego stanu zajmuje im około 15 minut. Dla pewności używamy drewnianego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.




Jak podawać?

Przekrojone na pół, z bitą śmietaną (30% kubeczek 200 ml + cukier puder), z dżemami, z konfiturami, z truskawkami posypanymi cukrem, ze świeżym masłem (najlepiej, żeby było miękkie), z nutellą, z serkiem mascarpone utartym z cukrem pudrem ... itd.


***

Przepis znalazłam tutaj:
www.joyofbaking.com

Zobacz także

2 komentarze

  1. Niezwykle smakowicie wyglądają te bułeczki ;)Wytrwałości w dodawaniu kolejnych wpisów ;)

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty