Pikantne muffinki z serem

wtorek, marca 09, 2010

Idealna propozycja na lekkie śniadanie - gotowe w pół godziny, pod warunkiem że poprzedniego dnia pokroimy sobie składniki :) . Sposób przygotowania  jest bardzo prosty i daje wiele możliwości - zamiast szynki można dodać boczek, a jeśli ktoś nie lubi cebuli może dodać oliwki lub pieczoną paprykę. Najlepiej smakują na ciepło, ale można je mrozić i odgrzewać w piekarniku. Polecam!



Pikantne muffinki z serem

około 12 babeczek:

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 150 g stopionego i przestudzonego tłuszczu (masło, margaryna)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g szynki, kabanosów lub chudego boczku
  • 140 g żółtego sera o zdecydowanym smaku (np. cheddar, tylżycki)
  • 2 średnie cebule (lub np. pieczona papryka, garść suszonych pomidorów)
  • 4-5 łyżek krojonego szczypiorku lub oliwek
  • sól, pieprz, ewentualnie łyżka świeżych ziół np. bazylia, pietruszka, tymianek



Wykonanie:


  1. Formę na muffiny posmarować oliwą i oprószyć otrębami (by łatwiej wyjmować gotowe muffiny).
  2. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na jasnozłoty kolor na oliwie. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Szynkę pokroić w kostkę.
  3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia w dużej misce. Dodać szynkę, cebulę i  3/4 startego sera, szczypiorek lub oliwki oraz przyprawy.
  4. Składniki "płynne" (stopiona margaryna, mleko, jaja) wymieszać na w miarę jednolitą masę i wlać do miski z pozostałymi składnikami.  Całość wymieszać drewnianą łyżką. Nakładać ciasto do wysokości 3/4 formy na muffinki (lub pojedynczych foremek). Posypać pozostałym startym serem.
  5. Piec około 15 minut z  termoobiegiem w temperaturze 180 stopni. Dla pewności sprawdzić poziom upieczenia patyczkiem ;)
  6. Wyjąć blaszkę, za pomocą drewnianego patyczka obkrawać muffinki dookoła i kłaść na kratce - studzić przez 5 minut. Można podać z sosem czosnkowym. Najlepsze na ciepło! 









Zobacz także

5 komentarze

  1. Aga, te mufinki są super. Idealne ne niedzielne śniadanie. Robi sie dość szybko i niezbyt trudno, wyglądaja odświętnie i świetnie smakują.
    Takie właśnie było nasze dzisiejsze śniadanko.
    Artur

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga! Te muffinki są boskie!

    Robiłam je w zeszły weekend. Chyba nie do końca wyszło mi ich wypiekanie, bo nie urosły tak jak Twoje, ale były pyszne.

    Faktycznie są genialne na śniadanie!

    Mam nadzieję, że nie będzie to profanacją, ale byłyby rewelacyjne na imprezę do dobrego piwka.

    Fajny blog, będę odwiedzać, jak coś znowu spróbuję zrobić dam znać.

    Beata

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm, Beata, poddałaś dobry pomysł: koniecznie trzeba wypróbować je jako przekąskę piwną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na śniadanko i nie tylko! świetna przegryzka w ciągu dnia;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbowałam przepis na muffinki, no i Aga muszę Ci powiedzieć - "śniadanko pierwsza klasa" :)
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty