Tarta z brokułami kobiety pracującej

niedziela, kwietnia 25, 2010

Wspaniałość każdej tarty polega na tym, że wygląda cudownie, elegancko, sprawia wrażenie skomplikowanej -  a tak na prawdę jej wykonanie jest proste ;) (oczywiście zakładam, że jako nie wybraliśmy sobie baardzo egzotycznych składników). I co najważniejsze: stosunkowo szybkie. A to sprawia że jest idealną potrawą dla kogoś, kto wraca z pracy i chciałby zjeść coś innego niż makaron lub schabowy :) Taka tarta z brokułami sprawdzi się w roli obiadu/kolacji (w zależności JAK późno wróciliśmy...) doskonale.


Składniki na farsz:
  • jeden nieduży brokuł
  • 150 gr fety
  • mały kubeczek śmietanki 30% 250 ml
  • 3 jajka
  • łyżka ulubionych, świeżych ziół (użyłam oregano i koperku)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 150 gr salami
  • pieprz czarny, sól do smaku

Potrzebujemy jeszcze porcję ciasta francuskiego lub kruchego (oczywiście bez dodatku cukru :), w wersji kobiety pracującej posłużyłam się kupionym francuskim, ale podrzucam sprawdzony przepis na kruche ciasto:

Ciasto kruche do tarty (uniwersalne):
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 2 zółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli  
 Mąkę przesiać i posiekać z masłem (można też zetrzeć masło na dużych oczkach tarki). Zółtka wymieszczać z pozostałymi skłądnikami, dodać do ciasta, szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. Można też zamrozić i wykorzystać później :) W tym przypadku ciasto transferujemy z zamrażarki do lodówki rano przed pójściem do pracy. Kiedy wrócimy, powinno być już do użytku.

Wykonanie: 

Formę do tarty wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st C. Pieczemy na złoty kolor, co trwa z reguły około 13 minut (z termoobiegiem). Wyjmujemy z piekarnika.

Uwaga, ciasto, pomimo nakuwania, lubi "się unosić"  - aby temu zapobiec można:
A) jeśli mamy trochę czasu: wstawić do lodówki na 15 min.
B) jeśli nie mamy czasu, a jesteśmy w posiadaniu kawałka papieru do pieczenia  i suchej fasoli: przykryć środek ciasta papierem do pieczenia i wysypać na wierzch fasolę.

W czasie pieczenia, myjemy brokuła i dzielimy na małe różyczki. Wrzucamy na 3-4 minuty do gotującej się  wody. Odsączamy. Cebulę kroimy w piórka, salami w paseczki, fetę  w kostkę. Jajka miksujemy ze śmietanką, ziołami i przyprawami. 

Na podpieczonym spodzie tarty równomiernie rozkładamy brokuła, salami i fetę, posypujemy cebulką. Całość zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180 st C (z termoobiegiem). Serwujemy od razu.

Do tej tarty świetnie pasuje sos czosnkowy.

Zobacz także

2 komentarze

  1. przepis mnie zachęcił do gotowania i naprawdę było warto! przepyszna! :) pozdrowienia ze Świerklańca! Marzena.

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty