Ulubiona Wuzetka

poniedziałek, października 25, 2010

Nie chcę być posądzona o stronniczość, ale z moich obserwacji wynika, że to przepis na ulubioną wuzetkę każdego mężczyzny :) Po prostu jak na ciasto z dużą ilością kremu, nie jest przesłodzone. Zadowoli nawet przeciwników deserów. Niezbyt słodki biszkopt z ciemnym kakao, nasączony alkoholem, wiśnie, puchata, śmietanowa masa i lśniąca, gorzka czekolada zwieńczająca całość.  Kombinacja kilku warstw wymaga trochę zachodu, ale  zapewniam, że warto.




 Przepis na biszkopt według mojej Teściowej :) zawsze się udaje i co najważniejsze nie zawiera żadnej chemii w postaci proszku do pieczenia czy sody. Tutaj modyfikacja na blat ciemny:

Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek L w temperaturze pokojowej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao (niesłodzonego)
Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubijać 20 minut na najwyższych obrotach. Masa powinanna być gęsta i jasna. Wymieszać mąkę z kakao. Drewnianą łyżką delikatnie, ale stanowczo wymieszać mąkę i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem brytfanki. Piec 30 minut w temperaturze 160 C z termoobiegiem. Po upieczeniu zostawić w piekarniku jeszcze na chwilę (żeby nie opadł z powodu różnicy temperatury).  Wystudzić na kratce, przekroić na pół.

Krem śmietanowy:
  • 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 300 gr serka homogenizowanego, waniliowego
  • 125 ml mleka 3%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
Żelatynę namoczyć w mleku i podgrzać, aż się rozpuści. Wystudzić (uwaga, całkiem zimna będzie łatwo gęstnieć). Serki wymieszać z przestudzoną, ale jeszcze płynną, żelatyną, odstawić na 15 minut. Śmietankę ubić na sztywno w wysokim naczyniu, dodając małymi porcjami serek i cukier puder.

Warstwa wiśniowa:
  • 0,5 litrowego słoika wydrylowanych wiśni z kompotu
  • pół szklanki kompotu z wiśni
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wymieszać mąkę z kompotem, zagotować. Dodać wiśnie.

Czekoladowa glazura:
  • tabliczka gorzkiej czekolady (200 gr)
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżeczki śmietanki 30%
Czekoladę połamać na kawałki i stopić z pozostałymi składnikami w kąpieli wodnej (miska ustawiona na garnku, w którym gotujemy małą ilość wody).

oraz:
2  kieliszki wódki lub rumu


Składamy całość:

Każdy blat biszkoptowy nasączamy alkoholem: jeden od góry, a drugi: od dołu - można to zrobić za pomocą pędzelka. Blat nasączony od góry układamy w formie do pieczenia wyłożonej folią aluminiową (lub spożywczą), a następnie nakładamy na niego równomiernie wiśnie. Teraz kolej na krem, który następnie nakrywamy warstwą biszkoptu nasączoną od dołu. Na koniec rozsmarowujemy dokładnie glazurę czekoladową.  I do lodówki, najlepiej na całą noc - przykryć folią (masa na bitej smietanie może lubi "łapać zapachy"). Najlepsza jest na drugi dzień. I z filiżanką dobrej kawy.

* warstwę wiśniową można ewentualnie zastąpić dobrymi konfiturami z wiśni






Zobacz także

7 komentarze

  1. Wuzetka! Wygląda smakowicie! Został jakiś malutki kawałeczek dla mnie? Ehh ale obawiam się że do soboty się nie ostanie ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. ajajaj! apatycznie wygląda. i to mówi osoba, która słodkości nie jada;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po degustacji tej wuzetki w wykonaniu autorki mogę napisać że smakuje tak samo smacznie jak wygląda na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ehh co tam degustacji - po zjedzeniu połowy blachy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wstyd się przyznać że jeszcze nigdy nie jadłam tego sławnego ciasta :)
    ale wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. To będzie moje następne ciasto do zrobienia ;] Myslisz że za warstwę wiśniową może robić cienko rozsmarowane powidło wiśniowe?

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty