Najlepsze brownies z masłem orzechowym

czwartek, lutego 17, 2011

To absolutnie cudowna kombinacja  wilgotnego ciasta na bazie ciemnej czekolady i kremu z masła orzechowego. Powstała z kompilacji kilku przepisów i opinii wybrednego Testera :) zdecydowanie moje najlepsze brownies do tej pory. 


Składniki na ciasto:
  • 150 gr gorzkiej czekolady (z wysoką zawartością kakao, ok 70%)
  • 100 gr masła
  • 100 gr mąki
  • 100 gr cukru
  • 4 jajka L
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę orzechową:
  • 175 gr masła orzechowego
  • 50 gr masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka 3,2%  lub śmietanki
  • szczypta soli
  • ewentualnie: kilka pokrojonych fistaszków 
Wykonanie (na blaszkę 20x20 cm):

Najpierw masa orzechowa: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Teraz ciasto: topimy czekoladę pokruszoną w kawałki wraz z masłem w kąpieli wodnej - najlepiej w dużej metalowej misce, którą możemy potem również wykorzystać do mieszania. Lekko przestudzić. Dodać wanilię. Żółtka rozkłócić lekko razem w osobnym naczyniu i dodawać partiami. Następnie wymieszać całość z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia (można mikserem). Białka ubić na sztywno, za pomocą drewnianej łopatki wymieszać z ciastem.

Do blaszki nałożyć pół porcji ciasta. Można to zrobić albo rozkładając równomiernie po całej powierzchni, albo nakładać łyżką, pozostawiając nierównomierne dziury :) Ja wybrałam sposób drugi, dlatego później uzupełniałam wolne miejsca łyżkami masy. W sposobie pierwszym całość masy rozsmarowujemy na cieście. Na koniec wykładamy drugą część ciasta i uzbrajając się w nóż o tępej końcówce, rysujemy na wierzchu esy-floresy: naszym celem jest lekkie zmieszanie masy i ciasta.

Piec około 25 minut w temp. 170 stopni (termoobieg).


ps. cała sztuka upieczenia brownies sprowadza się do tego by nie wyłączyć piekarnika za późno - powinny być lekko wilgotne.

Zobacz także

4 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty