Racuszki z kukurydzą

niedziela, kwietnia 03, 2011

Złociste racuszki smażyłam jako przystawkę, ale przepis okazał się tak wydajny, że posłużyły jako danie główne :) z zieloną sałatą. Znalazłam go w sprezentowanej mi książce "Le Cordon Bleu - przekąski" (nieznacznie zmieniłam proporcje składników).  Bardzo zaprzyjaźniłam się z tym wydaniem, więc niedługo powinny pojawić się tutuaj kolejne przepisy m.in. na sakiewki ze szpinakiem - stawiam tezę, że w tej postaci szpinak jest zjadliwy nawet dla jego zagorzałych przeciwników!
Ale wracając do racuszków: najważniejsze w całym przepisie jak najdrobniejsze posiekanie filetów - inaczej składniki będzie nam ciężko połączyć. Z przepisu otrzymamy około 50 małych racuszków.

Składniki:
  • 800 gr kukurydzy konserwowej
  • 400 gr filetów z piersi kurczaka
  • 70 gr mąki kukurydzianej
  • 2 jaja, lekko roztrzepane
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • + olej do smażenia

Wykonanie:

Bardzo drobno posiekać filety - można użyć blendera i rozdrobnić filety za jego pomocą. Wymieszać  sos sojowy z  cukrem i jajkami, a następnie dodać pozostałe składniki. Odstawić na godzinę (lub na dłużej, można np. na całą noc) do lodówki.

Rozgrzać olej na patelni, za pomocą łyżki nakładać małe,  okrągłe kotleciki i smażyć na złoto (ok. 3 min. z każdej strony). Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i zaraz podawać.

Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i słodkim sosem chili.


****
Źródło: Le Cordon Bleu - Kuchnia domowa: przekąski, wyd. Konemann

    Zobacz także

    1 komentarze

    1. Fajne :)i fajne podkładki. sakiewki ze szpinakiem brzmią smacznie

      OdpowiedzUsuń

    (*)

    Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

    Należę do

    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

    Popularne posty