Grillowe dodatki - pikantne oliwki, pesto z rukolą, tzatziki

czwartek, czerwca 02, 2011

Na grillu uwagę skupiają zazwyczaj dania główne, ale tym razem będzie o dodatkach. Nie mniej ważne. I nie mówię tutaj o musztardzie ;) Podaję przepis na 3 wypróbowane "niezbędniki" podczas grilla :) Pikantne oliwki to przepis od teścia, doskonałe do wszystkich mięs. Pesto z rukolą wykorzystuję najchętniej do sałatki caprese lub grillowanych cukinii. A tzaziki pasują do wszystkiego, ale ja najbardziej lubię do dań z siekanego mięsa.


--------------------------
Pikantne oliwki 

składniki:
ok 200 gr oliwek bez pestek, można pół na pół zielone z czarnymi
4 ostre papryczki (np. Jalapeno, Chili)
4 spore ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
szklanka oliwy z oliwek
kilka kropli tabasco
1 łyżka suszonej bazylii
opcjonalnie: 1 łyżka papryki słodkiej

wykonanie:
2 ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę i mieszamy z solą - odstawiamy na 5 minut. Pozostałe 2 ząbki siekamy drobno. Mieszamy wszystkie składniki razem. Odstawiamy do lodówki na min. 12h.  3 min przed podaniem wyciągamy i stawiamy w temperaturze pokojowej.




-----------------------
Pesto z rukolą

składniki:
pół szklanki oliwy z oliwek
pół szklanki posiekanej bazylii (umyta i osuszona)
2 szklanki posiekanej rukoli (umyta i osuszona)
1/3 szklanki orzechów (piniowych lub włoskich)
duży ząbek czosnku
30 gr parmezanu
pół łyżeczki soli

wykonanie:
Za pomocą blendera rozdrabniamy na masę czosnek i orzechy. Następnie dodajemy zioła i sól, miksujemy. Na końcu parmezan i oliwa - miksujemy do połączenia składników. Do użycia gotowe zaraz po przygotowaniu. W lodówce - polane z wierzchu łyżką oliwy - można przechowywać do tygodnia. Podobno można też mrozić, ale na razie nie próbowałam.


----------------
 Tzatziki

składniki:
1 duży kubek jogurtu bałkańskiego
1 spory ogórek
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki koperku
1 łyżka oliwy z oliwek

wykonanie:
Czosnek przepuszczamy przez praskę, koperek kroimy drobno. Ogórek ścieramy na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na kwadrans. Odcedzamy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Podajemy schłodzone.

Zobacz także

6 komentarze

  1. Dziękuję za przepis na pesto, a poza tym ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie cudne! Nie wiem, który podoba mi się najbardziej.. Chyba wszystkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne pyszności- cięzko się zdecydować co wybrać;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodatki rzeczywiście niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  5. no to chrapki na pierogi nie wolno zignorować ^^ Smacznego :)


    super przepisy. Dodaję do linków ^^

    pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pesto cudnie zielone, ja się właśnie przygotowuje do zrobienia swojego i trochę się boję, że straci kolor przez "zagrzanie", będę mrozić garnuszek przed. Zaziki też ekstra :)

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty