Pierś kaczki w sosie czereśniowym

niedziela, lipca 03, 2011

Inspiracją dla tego dania był zakup pół kila czereśni, które okazały się ... kwaśne. W lekko egzotycznym sosie sprawdziły się doskonale. Sama kaczka według zeznań osób próbujących smakowała prawie jak wołowina ;) prawdopodobnie chodziło o stopień wypieczenia: medium rare :) Polecam, sos niebanalny, chrupiąca skórka na mięsie.



Kaczka:
  • 2 piersi kaczki (bez kości, około 225-250 gr)
  • sól, świeżo mielony pieprz
Sos:
  • około 200 gr wydrylowanych, wiśni lub  kwaśnych czereśni
  • 50 ml rubinowego porto
  • 50 ml czerwonego wina
  • pół łyżeczki mieszkanki 5 przyprakw (smaków)
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku  


      Wykonanie - sos wiśniowy/czereśniowy

      Wino i porto gotować na dużym ogniu aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Dodać wiśnie (czereśnie) i przyprawy, zagotować i trzymać 2-3 minuty na małym ogniu. Odłożyć około 15 owoców. Pozostałe zmiksować z sosem i przecedzić przez sito (będzie aksamitny). Dodać całe wiśnie, trzymać w cieple.




       Wykonanie - kaczka:

      Ostrym nożem zrobić 6-7 nacięć na skórze kaczki (na skos), uważając by nie przebić mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć skórą do dołu na dużej patelni, od czasu do czasu odlewając wytapiający się tłuszcz. Przewrócić na drugą stronę i smażyć 1 min aby zatrzymać w mięsie soki.

      Ponownie odwrócić skórą do dołu i wstawić (na żaroodpornej patelni lub przełożyć do innego naczynia) do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 4 minuty. Wyjąć i odstawić na 4 min.

      Ułożyć na talerzu, można w plastrach, polać sosem wokół.

      Dodatki: 
      Podałam do wyboru: ze smażonymi ziemniakami w plasterkach lub ryżem oraz z rukolą z odrobiną sosu balsamicznego.



      * przepis z książki Łatwa Kuchnia Francuska, Raymond Blanc (lekko zmienione proporcje)


      Przepis bierze udział w:

      Czereśniowy zawrót głowy

      Zobacz także

      3 komentarze

      1. Spróbowałabym takiej kaczki- wygląda bardzo smakowicie!

        OdpowiedzUsuń
      2. Owoce świetnie pasują do kaczki. Podoba mi się!

        OdpowiedzUsuń
      3. Świetnie wygląda, tylko że ja ostatnio preferuję raczej sos żurawinowy

        OdpowiedzUsuń

      (*)

      Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

      Należę do

      Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

      Popularne posty