Fale Dunaju

poniedziałek, listopada 21, 2011

  Po raz pierwszy piekłam to ciasto równo rok temu w listopadzie. Wiąże się z tym historia, która na początku nie zapowiadała się wesoło. Na wiele rzeczy nie mamy wpływu, ale zawsze można upiec dla przyjaciół ciasto :) Jak napisał Dean R. Koontz "Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze."
  Zgodnie z nazwą, próbowałam zrobić fale z polewy czekoladowej, rozlewając ją nierównomiernie. Krem z budyniu i jabłka dobrze do siebie pasują.  Na zdjęciach owoce są położone na jasnym cieście, ale w przepisie radzę jednak rozłożyć je na ciemnym. Ciasto dobrze znosi mrożenie, należy jednak mrozić je już pokrojone na kawałki.

Składniki - ciasto
  • 250 gr margaryny (w temp. pokojowej)
  • 400 gr mąki 
  • 250 gr cukru pudru
  • 5 jajek L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 3 jabłka, odrobina cytryny
Obrane jabłka pokroić ns ćwiartki, a potem jeszcze raz na pół. Skropić cytryną.

Margarynę utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawać do masy stopniowo po jednym jajku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao i mleko.

Na blaszkę wyłożyć jasne ciasto, następnie ciemne i ułożyć na nim jabłka.
Piec około 30-40 min. w temperaturze 170 stopni (sprawdzić patyczkiem). Ostudzić.


Składniki - masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 200 gr masła  (temp. pokojowa)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  •  2 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru 
 Zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Budyń, wymieszany z mąką, wlać na gotujące się mleko, gotować do zgęstnienia masy. Ostudzić.

Utrzeć masło, dodawać po 1 łyżce budyniu. Rozsmarować na ostudzonym cieście.


Składniki - polewa:
  • 2 czekolady gorzkie
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
 Śmietankę, masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do momentu połączenia wszystkich składników. Lekko przestudzić i rozsmarować na cieście.

Placek odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.


Zobacz także

3 komentarze

  1. Zrobiłam na imieniny Mamy :) - ciasto zrobiłam w całości czekoladowe, krem wyszedł mi idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest właśnie jedno z moich ulubionych ciasta. Ale ja je najczęściej jem je u mojej mamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię fale dunaju, ale ja piekę je zawsze z wiśniami i tylko na kakaowym spodzie. Wersję z jabłkami widzę po raz pierwszy.

    pozdrawiam Bożena

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty