Czekoladowe trufle - przepis podstawowy

poniedziałek, grudnia 26, 2011

Pudełko czekoladek własnej produkcji ma tą przewagę, że można je skomponować idealnie według własnego smaku. Do podstawy, na którą przepis poniżej, można dodać na przykład mielone orzechy, migdały, olejki smakowe, odrobinę ulubionego alkoholu (whiskey, gran marnier, brandy etc.), tartą skórkę pomarańczową, wanilię, siekaną żurawinę - na co tylko mamy ochotę. Ze względu na dodatek masła, powinny zostać zjedzone w ciągu tygodnia i przechowywane w lodówce. PS. Czekoladowe trufle zostały wynalezione we Francji - wcale mnie to nie dziwi :) oryginalna baza - ganache - nie zawiera masła.


Składniki:
250 gr dobrej jakości gorzkiej czekolady (powyżej 60% zawartości kakao)
150 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
kakao do obtaczania


Wykonanie:
  1. czekoladę połam/posiekaj na drobne kawałki w misce
  2. śmietankę zagotuj z masłem 
  3. jak tylko się zagotuje, zalej gorącą mieszaniną czekoladę i wymieszaj całość dokładnie na jednolitą masę
  4. z foli spożywczej wytnij kółko o średnicy miski i przykryj ją (zapobiegnie to utworzeniu się stwardniałej warstwy na wierzchu)
  5. odstaw do lodówki na około 4 godziny 
  6. wysyp kakao na płaski talerz
  7. przygotuj łyżkę lub (najlepiej) małą gałkownicę i formuj za jej pomocą małe kulki, obtaczaj w kakao 
  8. odłóż do lodówki na pół godziny 
 

    Zobacz także

    1 komentarze

    (*)

    Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

    Należę do

    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

    Popularne posty