Polędwiczki wieprzowe z gruszką i pietruszkowym sosem

niedziela, lutego 19, 2012

  Lubię połączenie mięsa i owoców. Tutaj lekko słodka gruszka, oprószona tymiankiem, pasuje dobrze do delikatnego mięsa polędwiczki. Szalotki i odpowiednio słony sos pietruszkowy dopełniają całości. Podałam z tłuczonymi ziemniakami. Bardzo dobry przepis na niedzielny obiad - jest efektowny, nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni, no i nie ma za wiele sprzątania po gotowaniu - cały czas używamy tej samej patelni :)
    Znacie "Top Chef"? W każdym odcinku tego programu kucharze walczą z czasem, by ugotować potrawy, a jednak końcowa prezentacja dania jest nienaganna i bardzo kreatywna. Wszak je się oczami. Stąd  dziś, przy okazji układania niesfornych gruszek, powstał  cel długoterminowy, by opanować tą trudną sztukę..
  


Składniki na około 4 porcje:
1 mała polędwiczka - moja miała 600 gr
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy

2 szalotki
2 gruszki
łyżeczka suszonego tymianku [ale myślę, że świeży byłby jeszcze lepszy :) ]
    Sos:
    1,5 łyżki masła
    1,5 łyżki mąki
    1 szklanka rosołu 
    2 łyżki grubo posiekanej pietruszki
    sól, pieprz do smaku

      Wykonanie: 
      1. Nastawić piekarnik na 170 C.
      2. Czosnek zmiażdżyć i wymieszać z solą - pół łyżeczki. Polędwiczkę umyć i oczyścić z błon, pokroić na kawałki. Każdy kawałek nacisnąć parę razy dłonią (mięso jest zbyt delikatne by je rozbijać) i posmarować pastą czosnkową, oprószyć pieprzem. 
      3. Następnie przygotować szalotki: obrane pokroić na ćwiartki, a następnie jeszcze na pół.
      4. Rozgrzać na patelni oliwę z masłem, na średnim ogniu smażyć przez 5 minut polędwiczki z szalotkami, obracając co jakiś czas.
      5. Przełożyć mięso i szalotki do brytfanki - w trakcie tego kroku postarać się by tłuszcz pozostał na patelni :) Wstawić na 10 minut do piekarnika. Następnie pozostawić w piekarniku jeszcze przez 5 minut (mniej więcej  można wyjąć, gdy sos jest gotowy)
      6. W tym czasie obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, oprószyć tymiankiem.
      7. Na tej samej patelni zarumienić gruszki (ok. 4  min, często obracając). Jeśli ze wcześniejszego smażenia nie pozostało za dużo tłuszczu, dodać 1 łyżeczkę masła. Przełożyć owoce do innego naczynia.
      8. Teraz sos: na patelnię włożyć masło, rozpuścić. Wyłączyć palnik. Dodać mąkę i drewnianą łyżką wymieszać dokładnie. Następnie wlać rosół i zagotować mieszając. Spróbować - w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gotować 4 minuty, pod koniec dodać pietruszkę i wymieszać.
      9. Układać na talerzu polędwiczki z szalotkami, gruszki i sos.


        Zobacz także

        2 komentarze

        1. świetny przepis :) polędwiczki są pyszne. Często robię je też na grillu http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/
          polecam :)

          OdpowiedzUsuń

        (*)

        Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

        Należę do

        Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

        Popularne posty