Węgierski deser - somloi galushka

niedziela, lutego 05, 2012

Gęsty sos czekoladowy, bakalie, biszkoptowe ciasto, krem waniliowy i bita śmietana - to właśnie węgierska somloi galushka. W cukierniach, które odwiedziliśmy w Budapeszcie prezentowana była zwykle w podłużnych, szklanych formach, zaraz obok tiramisu. Do podania używano łyżka do lodów - za jej pomocą na talerzy lądowały zgrabne, trójkolorowe kuleczki, polane polane czekoladą i ozdobione kleksem śmietany. Próbowaliśmy wersji zakupionej w sklepie - w lodówkach leżało przynajmniej 10 różnych pudełek z somloi galushka, ta którą wybraliśmy nie zachwyciła nas. By się przekonać, czy może być inaczej, był to pierwszy deser z "Hungarian Cookbook" (Karoly Gundel), jaki wypróbowałam. Uwaga, przepis z 1934 roku - od tej pory książka miała 45 edycji.  Acha, nazwa deseru pochodzi od kształtu wykrawanego łyżką ciasta - "galushka" czyli knedle, kluski. Najlepszy jest na drugi dzień po przyrządzeniu.


Bakalie:
  • 100 gr orzechów włoskich
  • 80 gr rodzynek
  • 7 łyżeczek rumu
  1. Sparz rodzynki wrzątkiem, a następnie namocz w rumie - zostaw na całą noc. 
  2. Orzech rozgnieć na drewnianym wałkiem lub w  moździerzu na drobne kawałki.

Ciasto:
  • 8 dużych jajek
  • 160 gr przesianej mąki
  • 130 gr cukru
  • 60 gr  zmielonych orzechów włoskich
  • 30 gr kakao, niesłodzonego
  1. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na lekką pianę, powoli dodawaj cukier, do całkowitego wymieszania. Ostrożnie wmieszaj żółtka, a następnie powoli dodawaj mąkę - wymieszaj do połączenia składników i natychmiast odstaw mikser - postaraj się by masa nie opadła za bardzo przy dodawaniu ostatnich dwóch składników.
  2. Podziel ciasto na 3 części, do jednej dodaj i wymieszaj kakao, do drugiej orzechy, trzecia będzie bez dodatków.
  3. Upiecz każdą warstwę w temp. 170 C - mi zajęło to około 15 minut na każdą warstwę, użyłam blaszki 20x30.

Krem waniliowy
  • 4 żółtka
  • 20 gr mąki
  • 20 gr mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
  • 100 gr cukru
  • laska wanililii
  • 0,5 l mleka pełnego 
Odlej z mleka pół szklanki (ok 125 ml), pozostałe zagotuj z wanilią. Wymieszaj żółtka z cukrem, odlanym mlekiem i mąkami. Zalej mieszaniną gotujące się mleko, ciągle mieszając gotuj około 2 minut.

Syrop:
  • 125 ml rumu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru pudru
Wymieszaj wszystkie składniki.

Sos czekoladowy:
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 gr masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g, pokruszonej na kawałki
  • 4-5 łyżek śmietanki 30 %
Przygotuj naczynie do kąpieli wodnej. W metalowej misce/garnku wymieszaj dokładnie "rózgą" jajka z cukrem pudrem, gotuj w kąpieli wodnej aż zbierze się biała piana (ok 5 minut). Zmniejsz ogień i dodaj pozostałe składniki, mieszaj do połączenia składników. Odstaw.

 SKŁADANIE W CAŁOŚĆ 

  • 300 ml ubitej śmietanki 30% (z cukrem według upodobań)
  • około 100 gr konfitury truskawkowej lub brzoskwiniowej
  1. Ciasto najlepiej układać w blaszce. Na spód połóż biszkopt.  Nasącz 1/3 syropu, rozłóż 1/3 bakali i 1/3 kremu. Powtórz proces z kolejnym biszkoptem.
  2. Na trzecim, ostatnim biszkopcie, po skropieniu syropem nałóż konfiturę, a następnie bakalie i krem. Teraz możesz posypać całość kakao i odłożyć do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem możesz polać ciasto sosem czekoladowym i wykrawać za pomocą łyżki kulki, lub polać te kulki sosem dopiero na talerzu. Dodaj bitą śmietanę.
 
 


Ciasta Świata

Zobacz także

0 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty