Bananowe muffiny z czekoladowym kapeluszem

niedziela, marca 25, 2012

Proste i pyszne połączenie bananów i czekolady w muffinkach. Do czekoladowych kapeluszy użyłam gorzkiej czekolady - dla słodszych wersji można ją zastąpić mleczną lub białą.
Jak nazwa sugeruje, muffiny w kapeluszach - czyli odświętnie ubrane na podróż -  są idealne, aby zabrać je na wycieczkę, np. do znajomych :)

* Do tego przepisu banany powinny być mocno dojrzałe.













 Składniki (suche): 
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru (można więcej dla słodszych wersji)
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy   
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki (mokre):
  • 1 duże jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 1/2 szkl. tłuszczu (olej słonecznikowy lub rozpuszczone masło/margaryna)
 Składniki na kapelusze:
  • 1 czekolada
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych

Wykonanie:

1. Wszystkie  składniki suche mieszamy razem. Banany rozdrabniamy widelcem. W osobnym naczyniu miksujemy jajko, później dodajemy mleko i tłuszcz. Dodajemy banany i mieszamy łyżką. Do suchej mieszanki wlewamy mokrą i krótko mieszamy łyżką. Nakładamy ciasto do przygotowanej blaszki lub foremek.

2. Pieczemy około 20 minut w 170 st. C (z termoobiegiem). Studzimy.


3.  Roztapiamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Smarujemy babeczki za pomocą pędzelka lub łyżeczki. Posypujemy kokosem.



Zobacz także

2 komentarze

  1. Fajne, robiłam podobne ale bez kapeluszy - te rzeczywiście są odświętne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też takie na niedzielę zrobię, bo strasznie lubię smak bananów i czekolady

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty