Lazania na zimno z łososiem

niedziela, czerwca 03, 2012


Świetne danie na obiad latem - na balkonie, w ogrodzie, przy otwartym oknie. Z białym lub różowym winem, koniecznie schłodzonym.
Nie podaję jakiego serka najlepiej używać - eksperymentowałam z ricottą, zwykłym serkiem homogenizowanym i serkiem kremowo-śmietankowym (o, takim). Najlepiej jak dla mnie wypadł ten ostatni  (nadzienie wyszło bardzo delikatne). Wybierzcie po prostu ulubiony serek, ważne żeby miał kremową teksturę i był dość zawarty. Warto wybierać chudy serek -  będzie jeszcze mieszany z kremówką.




Czas przygotowania: ok. 40 minut + minimum 2 godziny chłodzenia

 Składniki (około 4-6 porcji)
  • 7 płatów lazanii
  • 400 gr kremowego serka 
  • 100 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 200 gr łososia wędzonego w plastrach 
  • 2 ogórki, obrane
  • pęczek koperku, umyty i posiekany
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz tłuczony lub świeżo mielony
  • ewentualnie: łyżka kaparów, pokrojone rzodkiewki jako dodatek 

Wykonanie:
  1. Ugotować płaty lazanii al dente w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić -  nie mogą się przy studzeniu skleić, najlepiej więc przelać je zimną wodą lub dodać przy gotowaniu łyżkę oleju do wody.
  2.  Przygotować masę z serka: ubić śmietankę i wymieszać z serkiem, bazylią, sokiem i skórką z cytryny, pieprzem i solą do smaku.
  3. Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie wstążki (najlepiej sprawdził mi się do tego celu zwykły obierak do ziemniaków..) 
  4.  Małą keksówkę (najlepiej taką, w której płaty lazanii mieszczą się bez zawijania) wyłożyć przezroczystą folią spożywczą, zostawić długie brzegi (tak by można przykryć później nimi danie).
  5. Ułożyć pierwszą warstwę: płat lazanii, rozsmarować warstwę serka, posypać koperkiem, ułożyć łososia i ogórki. Powtórzyć do wyczerpania składników - na wierzchu powinien być płat lazanii.
  6. Przykryć folią, odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. 
  7. Rozwinąć brzegi z folii, wyłożyć na półmisek, ściągnąć folię, pokroić na grube plastry. 


* Inspiracją do dania była kartka z Pani Domu z podobnym przepisem pt. "Chłodzone lasagne z łososiem". Niestety na kartce brak numeru czy daty wydania. W każdym bądź razie strona nr 32 :)


Zobacz także

6 komentarze

  1. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda,w Lidl makaron i łososia więc wyczaruję to cudo....

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, kupiłam w Lidl makaron i łososia więc wyczaruję to cudo....

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty