Truskawkowy deser w szklankach

sobota, czerwca 16, 2012


Uwielbiam desery w szklankach (na blogu też inny przykład). Nawet najprostsze kompozycje wyglądają w nich wyjątkowo :) Desery na bazie bitej śmietany lub serka można też łatwo od razu podzielić na porcje.

To deser, który nie nadaje się do dłuższego przechowywania w lodówce (maksymalnie 1 dzień - później warstwy nie trzymają się dobrze), zresztą nie ma obawy - szklanki będą znikać błyskawicznie ;)

Sezon na truskawki w pełni!








 Składniki na około 6 porcji

500 gr truskawek, umytych i oszypułkowanych
250 ml śmietanki 30%
200 gr serka śmietankowego (dałam po połowie ricotty i serka typu bieluch)
około 5 łyżek cukru pudru (do smaku)
1 fix do bitej śmietany
1 biała czekolada 
1 łyżka masła
2 łyżki pełnego mleka 
przybranie: wiórki z kokosa, mięta lub melisa


Wykonanie

1.  Odłożyć  po 2-3 truskawki na szklankę. Resztę truskawek krótko zmiksować (lepiej by nie była to jednorodna masa).

2. Śmietankę krótko ubić, dodać fix wymieszany z cukrem pudrem i ubić do gęstej konsystencji. Wymieszać z serkiem (serkami) na gładką masę.
Podzielić masę na połowę - do jednej części dodać 1/3 truskawek i dobrze wymieszać.

3. Przygotować polewę: rozpuścić połamaną na drobne kawałki czekoladę, mleko i masło w kąpieli wodnej (jeden garnek na drugim, z małą ilością wody). Zestawić z ognia.

4. Ułożyć warstwy: najpierw 3 łyżki truskawek, potem 3 łyżki masy z serka, na koniec 3 łyżki serka z truskawkami. Na wierz rozłożyć pokrojone w cząstki truskawki. 

5. Każdą szklankę polać stygnącą czekoladą, posypać wiórkami i przybrać miętą/melisą. Odstawić do lodówki na godzinę. Podawać schłodzone.








Zobacz także

3 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty