Czerwone curry z polędwiczek wieprzowych

poniedziałek, marca 04, 2013

Dostałam uwagę, że na blogu zrobiło się za słodko - zapraszam zatem na najlepsze i najprostsze curry, jakie znam. Tajskie, oryginalna nazwa: gaeng phed moo. Ma same plusy: robi się je szybko, jest aromatyczne i nadaje się absolutnie na każdą okazję:  szybka kolacja, obiad dla teściów ... mam też dwie deklaracje, że na śniadanie też da radę.

Uwaga, co do naczynia do smażenia: raczej musi to być wok. W zwykłej patelni jesteśmy narażeni na pryskanie pasty curry we wszystkie strony - po tym, jak musiałam czyścić z niej czajnik, kolejnym razem zdecydowałam się na garnek. Pryskanie zostało zneutralizowane, ale za to sos nie zdążył odparować tak dobrze, jak na patelni. Także do trzeciego podejścia .. tylko wok.

Przepis z: Ken Hom "Łatwa kuchnia tajska" (generalnie jestem fanką tej serii - "Łatwą kuchnię francuską" przerobiłam już całą i nie mogę się absolutnie do żadnego przepisu doczepić, mimo, że aż bym chciała :-) ).



Przepis na cztery porcje

Składniki:

450 g polędwiczek wieprzowych 
1,5 łyżki oleju 
2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry 
3 łyżki pokrojonego na paseczki korzenia imbiru
1 łyżka mielonej kurkumy
2 łyżki czosnku pokrojonego na cienkie plasterki
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyża pokrojonej na paseczki skórki limonki (lub 4 liście kaffiru)
2 łyżeczki cukru
garść świeżej bazylii (jeśli macie to tajskiej :-))


Wykonanie:

1. Polędwiczki pokroić na cienie kawałki ok 5 cm.
2. Rozgrzać olej, dodać pastę curry i smażyć przez 30 s, mieszając. Wrzucić kawałki mięsa, zwiększyć ogień i smażyć, aż mięso będzie poryte całkowicie pastą. Wyjąć na osobne naczynie.
3. Wrzucić do woka imbir, kurkumę, czosnek i smażyć 10 s, mieszając. Dodać mleko kokosowe i pozostałe składniki oprócz bazylii. Zagotować i dusić 5 min.
4. Przełożyć mięso do sosu i dusić 3 min. aż będzie gotowe. Posypać liśćmi bazylii i zamieszać. Podawać od razu, np. z ryżem.







Zobacz także

2 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty