Sernik Rozpusta - biała czekolada i lemon curd

czwartek, marca 21, 2013



To mój absolutnie najbardziej udany sernik - jak do tej pory i w pełni zasługuje na swoją nazwę! Zarówno ze względu na składniki  (znacie ktoś, kto nie lubi białej czekolady?) jak i na to, że ciężko poprzestać na jednej porcji.

Bardzo kremowy, z białą czekoladą, na spodzie z kruchych ciasteczek, przełamany cytrynowym kremem. Kończysz kawałek i prosisz o dokładkę :-) Jak to było? W weekend kalorie śpią? No, ale w święta to już na pewno!



Sernik Rozpusta 


 Kilka sernikowych porad:
  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 
  • rozpuszczając czekoladę trzeba uważać, by nie zrobiła się "ziarnista" - woda nie może wrzeć, lepiej rozpuszczać ją dłużej na wodzie gorącej, a nie wrzącej
  • lemon curd można przygotować nawet kilka dni wcześniej - przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku 
  • spód najlepiej zrobić z ulubionych kruchych ciastek: herbatniki, ciastka pełnoziarniste,  maślane, kakaowe, waniliowe - sprawdzą się świetnie :) u mnie ciastka kruche z maszynki (wyciskane), dobrze jeśli ciastka nie są bardzo słodkie
  • sernik pieczemy najpierw w wyższej temperaturze  a potem w niższej - nie wyciągamy go też gwałtowanie, ale pozwalamy powoli studzić się w piekarniku; aby uniknąć nadmiernego zrumienienia ciasta należy je przykryć folią aluminiową w połowie pieczenia 


Składniki (na tortownicę 24 cm):

lemon curd
(nie zużyłam całej porcji do sernika - jakaś 1/4 magicznie "zniknęła" z rondelka)
1/2 szklanki (125 ml) soku z cytryny
3 łyżeczki otartej skórki z cytryny
200 g cukru
60 g masła
4 jajka, lekko ubite 

spód
250 g kruchych ciastek
2 łyżki cukru trzcinowego  
4 łyżki masła

sernik - masa
1 kg sera kremowego (wiaderko lub bardzo dobrze zmielony ser - jeśli mielimy ser sami, do masy trzeba dodać kilka łyżek śmietanki 30% by był bardziej kremowy)
2 i 1/3 tabliczki białej czekolady (ok 230 g), połamanej na drobne kawałki
2 jajka 
2 żółtka
1 łyżka mąki kukurydzianej 
1/3 szklanki cukru
esencja waniliowa (opcjonalnie) 


Wykonanie:
  1. Lemon curd:  wszystkie składniki oprócz jajek wymieszać razem i podgrzać w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Gdy cukier i masło się rozpuszczą, dodać jajka i wymieszać dokładnie trzepaczką (rózgą). Mieszać często, kontynuując gotowanie aż całość wyraźnie się zetnie (potrzeba na to około 20 minut). Wystudzić, przełożyć do słoika lub innego naczynia z pokrywką, przechowywać w lodówce.
  2. Spód: dokładnie pokruszyć ciasteczka, na konsystencję piasku :) Roztopić masło i wraz z cukrem dodać do ciastek. Dokładnie wymieszać. Wylepić masą dno i odrobinę boków tortownicy, wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć, piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C (z termoobiegiem). Wystudzić.
  3. Masa serowa: stopić czekoladę w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Utrzeć jajka z cukrem na białą masę na wysokich obrotach miksera. Zmniejszając obroty, dodawać porcjami ser i czekoladę, ma końcu mąkę kukurydzianą (i esencję, jeśli używamy). Wymieszać dokładnie;
  4. Rozgrzać piekarnik do 170 C (z termoobiegiem)
  5. Na spód wyłożyć 1/3 masy. Na masę nałożyć pół porcji lemon curd, można fantazyjnie wymieszać. Przykryć pozostałą masą. Wstawić do piekarnika, po upływie 10 min. zmniejszyć temperaturę do 140-145 C (z termoobiegiem). Piec około 40 min, w połowie nakryć folią aluminiową. Zostawić do ostygnięcia w piekarniku - można uchylić drzwiczki lub zostawić włączony wiatrak (ja zostawiłam).
  6. Wystudzone ciasto posmarować resztą lemon curd i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. 







* * * 

Zobacz także

3 comments

  1. pysznie wygląda ale ja uwielbiam wszystkie serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justyna, ten by Ci na pewno smakował :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. serniki z dodatkiem białej czekolady już piekłam, ale z lemon curd? brzmi znakomicie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty