Serniczki z białą czekoladą i świeżymi owocami na ciasteczkach Oreo

niedziela, lipca 21, 2013




Serniczki na ciemnych ciasteczkach zadebiutowały przedwczoraj - z 24 ciastek do wczoraj zostały tylko dwa. Dziś to już tylko wpis na blogu po tym udanym debiucie :-) Idea pojedynczych deserów świetnie sprawdza się na przyjęciach. Ciasteczka Oreo tworzą miękki spód, a delikatny sernik waniliowy dopełniają świeże owoce. Porcja na dwa lub trzy kęsy czyli  akurat. I jeszcze nie ma problemu z dzieleniem blaszki placka. Robi się szybko, piecze niedługo, trzeba tylko poczekać aż dojdą do siebie w lodówce - najlepiej zostawić je tam na noc. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis!





Składniki (na 24 serniczki):

1 kg zmielonego sera (użyłam "wiaderka")
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 biała czekolada (100 g)
2 łyżki śmietanki 30%
24 całe ciastka Oreo (lub podobnych) oraz (opcjonalnie) kilka pokruszonych
opcjonalnie garść płatków migdałowych lub żurawin

do podania: świeże owoce, bita śmietana lub krem waniliowy (użyłam kremu z tego przepisu)

Wykonanie:

1. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami, w każdej papilotce ułóż jedno ciasteczko.
2. Roztop w kąpieli wodnej czekoladę z śmietanką 30%.
3. Ubij mikserem cukier puder z jajkami (około 3 minuty).
4. Porcjami dodawaj ser, a następnie stopioną czekoladę, sól i wanilię.
5. Nałóż masę serową do papilotek, prawie po brzegi (w trakcie pieczenia zacznie rosnąć, ale stygnąc opadnie).
6. Ułóż na wierzchu pokruszone ciasteczka lub migdały lub żurawinę, lekko dociśnij (żeby masa je przykryła).
7. Piecz w temperaturze 140 C około 20-25 minut (Idealnie byłoby uchwycić moment, gdy masa już się zsiadła, a brzegi nie zaczęły się rumienić. Ale jak się zarumienią to nic nie szkodzi, też są pyszne ;-))
8. Jeszcze ciepłe wyjmij z foremki i wystudź na kratce, a następnie odłóż do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc.
9. Ściągnij papilotki przed podaniem, każdy serniczek udekoruj bitą śmietaną lub kremem oraz posyp owocami. Maliny, borówki, pokrojone brzoskwinie sprawdzą się świetnie!


Przepis (zmodyfikowany) na podstawie bloga "The girl who ate everything" z tego linka













Zobacz także

2 komentarze

  1. Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają prześlicznie :) Uwielbiam mini serniczki - mają w sobie jakiś specjalny urok :)

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty