Spacer po Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie

czwartek, września 05, 2013

Zapełnił się Lublin kramami z dobrym jedzeniem, wydarzeniami o tematyce kulinariów, pokazami sztuki gotowania i pieczenia, słynnymi kucharzami, wystawami i koncertami. Od dziś do niedzieli (8.09.13), w centrum: na starym mieście i w okolicach błoni pod zamkiem trwać będzie Europejski Festiwal Smaku. Pierwszą wizytę mam już za sobą: z najciekawszych łupów: olej rydzowy (z przepisem na sos z jego wykorzystaniem), bagietka na zakwasie, węgierskie skwarki na ostro i gruziński bakłażan z orzechową pastą. I  jeszcze proziak :) Tak, proziak był właściwie najciekawszy :-)



* * * 

Kwas chlebowy
Naliczyłam przynajmniej 5 wystawców z Litwy lub oferujących litewskie specjały

Chleb na zakwasie
Jedna z tych bagietek powędrowała z nami do domu - z masłem pyszna!
Gruzińskie specjały - właściciele kramiku chętnie wdają się w pogawędki o Gruzji :) 

Gruzińska lemoniada - z ciekawości kupiłam gruszkową - ale to nie mój smak..

Przysmak z bakłażana smakował za to bardzo! Wypełniony gęstą pastą orzechową


W części na Błoniach trwa promocja  produktów regionalnych - Trzy Znaki Smaku, Duma Regionu
Pokaz kulinarny: placuszki z kapusty zostaną podane z sosem opartym na oleju rydzowym
 - zapamiętałam :)

Tu widać, że olej rydzowy nie jest produkowany z rydzy - a z nasion lnianki, która zwana była też rydzem

Z wędlin ciekawe były wyroby z drobiu...

... ale M. wolał "konkret"...

Sporo zabawiliśmy przy stoisku węgierskim... w końcu kochamy Węgry!

Skwarki dostępne są w dwóch smakach: naturalne i na ostro.
Dobra rada: próbując, nie wybierajcie tych najmniejszych kawałków: to właśnie one będą najostrzejsze... 

Po węgierskich skwarkach trzeba się napić - propozycji wiele, z tych nie-alkoholowych: napoje na bazie yerba mate. Dla mnie w smaku przedziwne, ale M. mówi, że dobre. No i ten leżaczek :)




Wśród specjałów Lubelszczyzny królował pieróg: z kaszą gryczaną i jaglaną - nigdy się nie umiem zdecydować, który lepszy..
I na końcu moje dzisiejsze odkrycie: takie małe, pulchniutkie proziaki!
Są przygotowywane na bazie sody oczyszczonej i maślanki lub zsiadłego mleka. 

 Podane na ciepło z konfiturą działają prawie jak prozak! + 20 do szczęścia!





Szczegółowy program Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie dostępny jest na stronie: KLIK
Moim zdaniem bardzo warto :-)




Zobacz także

0 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty