Delikatne ciasteczka dyniowe z kremem - Lubelski Kociołek

sobota, października 05, 2013

Ciasteczka z dyni są delikatne, korzenne, wilgotne i świetnie komponują się z kremem z serka i śmietanki. I jeszcze mają tą niewątpliwą zaletę, że robi się je prosto, szybko .. i tak, przyjemnie też :) Piękny zapach unosi się na całą kuchnię od przypraw. Same plusy - koniecznie trzeba spróbować. Inspiracja do przepisu była już dawno z tego bloga  znalezionego przez pinterest, a okazja trafiła się wraz z inauguracją Lubelskiego Kociołka! To - mam nadzieję - cykliczne, wspólne, wirtualne gotowanie przez lubelskich blogerów (może ktoś chętny dołączyć? :). Temat pierwszego wyklarował się sam wraz z  jesienią za oknem: dynia! Sprawdźcie w dalszej części posta, jakie pomysły na dynię mają inni blogerzy - naprawdę warto, dziewczyny okazały się bardzo kreatywne!





Delikatne ciasteczka dyniowe z kremem

Składniki: 

 na ciasteczka:
  • szklanka masła (ok. 220 g - temp. pokojowa)
  • szklanka cukru 
  • 1 jajko
  • 2 szklanki + łyżka mąki 
  • 1 szklanka dyniowego puree 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka sody do pieczenia
  • łyżeczka esencji waniliowej 
  • niepełna łyżeczka cynamonu
  • niepełna łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • szczypta soli 
na krem:

  • 150 ml śmietanki 30%, zimnej, z lodówki 
  • 150 g śmietankowego serka (wzięłam taki w kostce)
  • cukier puder do smaku (wzięłam 3 łyżki)
  • opcjonalnie: cukier, orzechy


Wykonanie:

1. Masło ubić krótko mikserem. Dodać  cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową, zmiksować do połączenia składników.
2. Dodać jajko i esencję waniliową, zmiksować.
3. Dodać puree z dyni, zmiksować do połączenia składników, a następnie dodawać porcjami mąkę. Ostatnie porcje być może lepiej będzie wymieszać drewnianą łyżką (przynajmniej jeśli chodzi o mój mikser, tak było :))
4. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, za pomocą dwóch łyżeczek układać porcje ciasta wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, w równych odstępach, ponieważ w trackie pieczenia "spłaszczą się". Można do pieczenia użyć blachy do muffinek wyłożonej małymi kawałkami papieru do pieczenia na dnie lub formować porcje ciasta bardziej na płasko - na zdjęciu widać ciastka pieczone w ten potrójny sposób.
5. Piec około 10-12 minut w temperaturze 165 stopni C - powinny być złoto-brązowe (bardziej złoto :)).
6. Odstawić do wystygnięcia na kratkę.
7. KREM:  ubić śmietankę na sztywno. W osobnym naczyniu ubić serek z cukrem pudrem. Porcjami dodawać śmietankę do serka, ubijając.
8. Nałożyć krem na ciastka, podawać. Można oprószyć cynamonem lub posypać orzechami.


Tutaj widać moje 3 sposoby pieczenia - te pieczone w blaszce na muffinki, trochę przypominają babeczki





A to pozostałe bardzo udane pomysły w ramach Lubelskiego Kociołka:

Karolina - Sto kolorów kuchni  
Dorota - Sierotka maRysia w kuchni 
Marta - Niebieska Pistacja 
Ania - Przyprawmnie
Gosia
Edyta - Pasja Smaku
Gosia- Jedz i smakuj 
Agnieszka -Wiosenka27 


A jeśli ktoś ciekawy jest jak dzisiaj było w Lublinie (poza tym, że smacznie biorąc pod uwagę powyższe przepisy), to załączam pocztówki z Wieży Trynitarskiej:







Zobacz także

2 komentarze

  1. Ciastka pychotkowe!!! Wyglądają jak kruche, ale w rzeczywistości są miękkie jak gąbka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że wiele z nas postawiło na ciasto z dynią. Super!
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty