Kruche ciasteczka z masłem orzechowym

niedziela, lutego 02, 2014


Dla wielbicieli masła orzechowego, poszukiwaczy nieskomplikowanych przepisów na słodkości oraz wszystkich, którzy lubią szklankę mleka do miski kruchych ciasteczek. Chociaż bez mleka też smakują świetnie :)  Szczególnie jako element prowiantu na małą wycieczkę! Lub narty :)


Zapraszam po przepis:



Kruche ciasteczka z masłem orzechowym
(około 40 sztuk)

Składniki:
  • 230 g mąki 
  • 200 g masła orzechowego
  • 120 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru (można użyć trzcinowego, lub zmieszać go z białym)
  • 1 jajko (L)
  • niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel olejku waniliowego)
  • pół (płaskiej) łyżeczki soli

Wykonanie:
1. Zmiksuj masło, masło orzechowe, cukier, wanilię. 
2. Dodaj mąkę, sodę i sól - wymieszaj dokładnie do połączenia składników i odstaw do lodówki na pół godziny (ciasto stwardnieje i będzie łatwiej się formować).
3. Formuj kuli wielkości orzecha włoskiego, układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i rozpłaszczaj za pomocą widelca. 
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz na złoty kolor (około 8-10 minut).
5. Wystudź ciastka przed ściągnięciem z papieru. 








Przepis dodaję do akcji:

Love masło orzechowe edycja III



Zobacz także

5 komentarze

  1. Zapraszam do konkursu Walentynkowego na moim blogu
    http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudne! koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty