Kuchnia gruzińska: bakłażany z pastą orzechową

niedziela, września 14, 2014

Najlepszą pamiątką, jaką przywiozłam w tym roku z wakacji jest bez wątpienia przepis na bakłażany z aromatyczną pastą orzechową z dodatkiem czosnku. Do tej pory przygotowywałam je już cztery razy, w tym na II edycję Pikniku Smakoszy w Lublinie, gdzie zostały skończyły się mi najszybciej.

Pierwszy raz jadłam takie bakłażany w ubiegłym roku na Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie w ubiegłym roku. Zamawiając więc to danie już w Gruzji, w  Bojromi, w jednej z knajpek na terenie parku wód mineralnych, wiedziałam czego się spodziewać. Okazało się jednak, że albo pamiętałam ten smak inaczej, albo swoje zrobiła sceneria i fakt bycia na wakacjach, bo gdybym wiedziała przed złożeniem zamówienia, że bakłażany smakować tak właśnie będą, jak smakowały, zamówiłabym nie jeden, ale co najmniej dwa talerze. I może wtedy uniknęłabym walki z M. na widelce :)

Bakłażany zwijam na pół, bo tak wyglądały te w Gruzji (niektóre były smarowane pastą również po wierzchu), ale można zrobić z nich też roladkę. Ważne, by nie żałować nadzienia - to ono odgrywa tutaj główną rolę.






(na podstawie: Darra Goldstein "The Georgian feast") 

Gruzińskie bakłażany z pastą orzechową


SKŁADNIKI:

  • 1 duży bakłażan
  • olej/oliwa do smażenia
  • 1 szklanka mielonych orzechów, najlepiej włoskich (* przeczytaj uwagę poniżej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (lub do smaku

Do podania:
  • siekana pietruszka i/lub kolendra
  • pestki granatu


WYKONANIE:

  1. Bakłażan umyć i przekroić wzdłuż na mniej więcej 0,5 cm plastry. Posolić je obficie z dwóch stron i odstawić na pół godziny (wytworzy się na nich sok i dzięki temu unikniemy goryczki).
  2. Osuszyć plastry ręcznikami kuchennymi.
  3. Smażyć na rozgrzanym ogniu z dwóch stron na brązowy kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Za pomocą blendera, zmielić czosnek z wodą, następnie do płynu dodać orzechy, ocet  i pozostałe przyprawy – zmielić do połączenia, w razie potrzeby wcześniej przemieszać składniki łyżką. 
  5. Otrzymaną pastą smarować plastry bakłażana z jednej strony i składać na pół. 
  6. Podawać posypane ziołami i granatem.



Pasta orzechowa (grubo mielone orzechy) z czosnkiem i ziołami
* Mielone orzechy - do dania można wykorzystać gotowe, zmielone orzechy lub samodzielnie zmielić je w blenderze. Polecam tą drugą opcję, ponieważ wtedy mamy wpływ na stopień zmielenia, a  "grubsza" tekstura orzechów ma pozytywny wpływ na smak całej pasty. 







Przepis dodaję do:

Kuchnia gruzińska 2014     Kulinarna pamiątka z wakacji 2014





Zobacz także

11 komentarze

  1. Wygląda super apetycznie. Uwielbiam i bakłażany i orzechy, a sama Gruzja za mną ostatnio chodzi. Może się w końcu wybiorę i spróbuję tam na miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam bakłażany w każdej postaci. Te prezentują się obłędnie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie orzechy? włoskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tradycyjnie używa się orzechów włoskich. Ale robiłam jedną partię z laskowymi i też dobrze smakują :)

      Usuń
  4. Aga, ile porcji wyszło z jednego bakłażana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od jego wielkości: z mojego wyszło 6 dużych plastrów (bez tych plastrów z wierzchu).

      Usuń
  5. Smakowity przepis i smakowite zdjęcie. Dziękuję za udział w akcji "Kulinarna pamiątka z wakacji 2014". Pozdrawiam
    Snieżka

    OdpowiedzUsuń
  6. Palce lizać nic więcej :)

    www.polkakilo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Przedziwne jest to, że naprawdę zupełnie nie kojarzę tego dania z pobytu w Gruzji... Ale już na samych zdjęciach wygląda wyśmienicie! :) I brzmi pysznie...

    Świetny blog! :)


    Pozdrowienia od poznanych ostatnio w Gorczańskiej Chacie znajomych z Krakowa (Chrzanowa)/Skawiny.. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiamy również!!! A bakłażany naprawdę warto zrobić ;-)

      Usuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty