Ciasto dyniowe z kremem i orzechami pekan (pumpkin bars). Małopolskie Zagłębie Dyniowe.

wtorek, listopada 18, 2014

Jesienią, kilkanaście kilometrów za Krakowem, drogą numer 79 w okolicach Wawrzeńczyc wjeżdżamy do dyniowego królestwa. Prawie przed każdym domem wystawione są dynie różnych kształtów, kolorów i rozmiarów. Przystępne tabliczki objaśniają rodzaj i zastosowanie. Jeśli szukacie jakiejś egzotycznej odmiany, to z dużym prawdopodobieństwem tutaj ją znajdziecie!  Dostępne są też już gotowe, fantazyjne, dyniowe dekoracje. Ale ja z dyni wolę zrobić ciasto. 

Przepis wypróbowany już wielokrotnie, zawsze się udaje. Ciasto jest przyjemnie wilgotne, masa  serka i śmietanki świetnie do niego pasuje. No i orzeszek na wierzchu – bo zawsze coś ulepszyć ;-)





Przepis na podstawie bloga Sweet Pea’s Kitchen 

Ciasto dyniowe z kremem i orzechami pekan 


Składniki na ciasto: 
(najlepiej wszystkie w temperaturze pokojowej)

  • 4 jajka L
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 i 3/4 szklanki puree z dyni*
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru


Składniki na krem:

  • 200 g kremowego serka typu philadelphia 
  • 200 ml śmietanki 30%  (zimnej, prosto  z lodówki)
  • 0,5 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

oraz około 24 sztuki orzechów pekan


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, wyłóż papierem blaszkę 20x30 cm
2. Wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz cukru: mąkę, przyprawy, sodę, proszek i sól.
3. W wysokim, dużym naczyniu zmiksuj jaja z cukrem na białą masę, a następnie dodaj pozostałe mokre składniki: olej i puree z dyni.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia składników.
5. Przelej ciasto na blaszkę i piecz około 25-30 minut: zrób test patyczka: jeśli wychodzi suchy, ciasto jest upieczone.
6. Odłóż do ostygnięcia.
7. Przygotuj krem: ubij mikserem serek z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno. Wymieszaj składniki razem i rozsmaruj na ostygniętym cieście. Podziel nożem na kwadratowe porcje (około 24), na każdej połóż orzech pekan. Smacznego :-)


* Jak zrobić puree z dyni? Najprościej dynię umyć, pokroić na ćwiartki (duże egzemplarze można jeszcze na pół), włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na około 20-30 minut – aż będzie miękka. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku (w trakcie studzenia dynia będzie oddawać wodę, więc lepiej nie piec jej na kratce).  Wyjąć, jeśli trzeba odsączyć (lepiej by  puree zawierało jak najmniej wody),  za pomocą np. metalowej łyżki do lodów oddzielić od skóry, przełożyć do misy, zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez metalowe sitko).

** Ciasto świetnie znosi mrożenie (kroję w kostki, stawiam na tacy przykrytej folią i tak zamrażam – później usuwam tacę, a zamrożone kostki przekładam do jednego woreczka – mogę wtedy rozmrozić tyle kostek ile potrzeba).






Dynia jak nic innego kojarzy mi się z jesienią, przepis do akcji:


Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówW orzechowym raju 3 Smaczna Jesień




***

Jeszcze zdjęcia z Małopolskiego Zagłębia Dyniowego (nie, to chyba nie jest nazwa oficjalna):  








Zobacz także

3 komentarze

  1. Szkoda, że w mojej okolicy brakuje takich dyniowych cudów...
    Ciasto musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było pyszne ;) Może jeszcze da się gdzieś dynię znaleźć? :)

      Usuń
  2. Muszę się tam przejechać:)) Mam nadzieje, że nie jest za późno:) Ciasto idealne:)

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty