Błyskawiczny yaki udon z wołowiną

niedziela, marca 05, 2017


Grube, jasne kluchy udon połączone z wołowiną i warzywami w szybkim daniu z woka – jeśli to nie jest tzw. comfort food, to nie wiem co jest. Ten przykład kuchni japońskiej świetnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Większość składników jest do dostania nawet w sklepie osiedlowym (sos sojowy już dawno zawitał na półki obok octu, a olej sezamowy można dostać nawet w dyskontach), tylko trzy mogą sprawić pewien problem, o ile nie mieszkacie w pobliżu sklepów kuchni świata lub azjatyckich marketów (no, ale od czego mamy internet!).

Warto jednak je uwzględnić dla wyjątkowej mieszanki smaków. Mirin: czyli rodzaj  sake do gotowania, to jej zawdzięczamy słodką nutę w daniu. Dashi – bulion z ryb i wodorostów, wykorzystywany głownie do zup i sprzedaży głównie jako kostki czy pasta, tu zaś najlepiej wybrać go w postaci proszku.

I oczywiście główna gwiazda dania czyli kluski pszenne udon. Jak dla mnie:  prawdopodobnie najbardziej przyjemny makaron świata ;-)  U nas można je dostać suszone albo mrożone  albo wstępnie przygotowane. Oczywiście można się pokusić o samodzielne przygotowanie: tradycyjny proces rozciąga się na kilka godzin i uwzględnia ugniatanie ciasta za pomocą... stóp – brzmi nieźle, prawda?  Kiedyś sama wypróbuję!


   



Bardzo ważne, by wszystkie składniki przygotować sobie wcześniej i mieć w zasięgu woka – od momentu jego rozgrzania, wszystko pójdzie naprawdę szybko. Warzywa kroimy drobno, w plasterki – w przypadku marchewki można wspomóc się obieraczką do warzyw – za jej pomocą uzyskamy długie, cienkie plasterki, które wystarczy przekroić na połowę. 

Przepis na podstawie foodtube Jaimiego Oliviera, w którym Tim Anderson przedstawiał swój sposób na stir fry yaki udon z bekonem (29.10.2015). 




Błyskawiczny yaki udon  z wołowiną 

Przepis na 3 porcje lub 2 dla bardzo głodnych ludzi ;-) 

Składniki: 

  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (użyłam słonecznikowego)
  • około 200 g wołowiny pokrojonej  cienkie paski 
  • 1 średnia cebula pokrojona w piórka
  • 1 średnia marchew pokrojona w cienkie plasterki 
  • 1/3 średniej kapusty pekińskiej, z zielonego końca
  • 0,5 szklanki kiełków fasoli mung
  • 1 czosnek posiekany w cienkie plasterki
  • 1 szklanka pieczarek posiekanych w plasterki
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego (lub do smaku, jeśłi wolimy bardziej słone) 
  • 1 łyżka octu ryżowego 
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżeczka proszku dashi 
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • 200 g makaronu udon 

Do podania:

  • biały sezam 
  • czerwony, marynowany imbir  
  • prażona cebulka – szalotka lub zielona cebulka 


Wykonanie:


  1. Rozgrzać wok, następnie rozgrzać łyżkę  oleju i poczekać, aż prawie zacznie dymić (około 30 s na silnie rozgrzanym woku). Na gorący olej wrzucić wołowinę, przesmażyć do zbrązowienia wołowiny.
  2. Przełożyć wołowinę do osobnego naczynia – trzymać w cieple np. w piekarniku. Wytrzeć wok do sucha, rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać cebulę,  a po około 1 minucie marchew – mieszając przesmażyć razem około 2 minut, do lekkiego zrumienienia.
  3. Dodać kapustę, kiełki i czosnek – smażyć 4-5 minut aż kapusta straci około połowy swojej pierwotnej objętości – wtedy dodać pieczarki, mieszając aż zaczną zmieniać barwę (ok. 1 min.).
  4. Dodać olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy, mirin, dashi i pieprz – wszystko wymieszać.
  5. Dodać wołowinę i makaron udon  (jeśli używamy suszonego, należy wcześniej go przygotować wg. instrukcji na opakowaniu). Całość ostrożnie wymieszać, smażąc jeszcze przez około 1 minutę (chcemy, by makaron był ciepły). Ściągnąć z ognia, rozłożyć na talerze, posypać sezamem, cebulką i/lub czerwonym imbirem. Gotowe!


Zobacz także

0 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty