Sałatka z wędzonym pstrągiem i sosem koperkowym

piątek, marca 31, 2017



Czy może być coś lepszego od prostego połączenia pstrąga z resztą składników w sycąca sałatkę?  Tak - ta sama sałatka, ale z pstrągiem z domowej wędzarni! Właśnie taki pstrąg stał się głównym składnikiem, a zarazem inspiracją dla szybkiej i pysznej sałatki z ziemniakami i koperkowo-cytrynowym sosem.  

Wędzone pstrągi same w sobie zasługują na uwidocznienie, ponieważ były efektem pierwszych testów domowej wędzarni wybudowanej w ogrodzie przez mojego utalentowanego Teścia. Wyszły znakomicie. To jednak spora różnica od sklepowej wersji (która też do sałatki oczywiście się nada).





Z przypadającego na nas przydziału, jednego pstrąga zjedliśmy od razu, właściwie nawet nie zwracając uwagi na pieczywo. Przy drugim odbyła się krótka dyskusja na temat możliwego wykorzystania, a efektem jest niniejsza sałatka. 

Sałatkę można przygotować na zimo lub na ciepło – jeśli użyjemy lekko przestudzonych ziemniaków, które wcześniej gotujemy w mundurkach – czyli w skórce, uprzednio dobrze je szorując. Świetnie sprawdzą się tutaj zwłaszcza młode ziemniaki. Jeśli ktoś nie lubi ostrego smaku cebuli, można użyć czerwonej odmiany lub sparzyć już pokrojoną cebulę na sitku, dobrze odcedzić i wtedy dodać do reszty składników. Acha, myślę, że pasowałyby tutaj jeszcze kapary - tylko ja wtedy akurat nie miałam ;-) 




Sałatka z wędzonym pstrągiem i koperkowym sosem

(porcja dla 2 osób) 

Składniki:

  • 1 wędzony pstrągi
  • 3 średnie ziemniaki gotowane w mundurkach 
  • 1/2 świeżej, czerwonej papryki
  • żółta papryka konserwowa w ilości odpowiadającej papryce świeżej
  • ½ średniej cebuli 
  • kilka sztuk marynowanych grzybków
  • szczypiorek


Sos koperkowy: 

  •  0,5 szklanki  gęstego jogurtu  
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól, pieprz do smaku 


Wykonanie: 

  1. Pstrąga obrać ze skóry i podzielić na małe porcje.  
  2. Ziemniaki pokroić na cząstki.  Obie papryki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić cienko w piórka.  Grzybki pokroić w niezbyt grube plasterki.  Szczypiorek posiekać. 
  3. Wszystkie składniki delikatnie połączyć. 
  4. Przygotować sos:  wymieszać wszystkie składniki. Polać sosem przygotowaną sałatkę.
  5. Podawać od razu lub wcześniej odstawić do lodówki na godzinę. 


Zobacz także

0 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty