Szybkie drożdżówki z serem, malinami i kruszonką na letni piknik

środa, sierpnia 02, 2017



Rozpieszczam tymi drożdżówkami rodzinę mniej więcej od momentu pojawienia się pierwszych malin. Maliny z serem i kruszonką, na puszystym, drożdżowym cieście - coś pysznego, szczególnie gdy jeszcze ciepłe! Wymarzony przepis na letni piknik, bo przecież nie ma nic lepszego niż zabrać dobre ciastko w plener. No, chociaż pod altankę czy na taras do popołudniowej kawy ;)




Zamiast malin sprawdzą się dowolne, świeże, letnie owoce: truskawki, borówki, poziomki, morele, czy pokrojone w małe kawałki brzoskwinie. A jeśli chwilowo nie macie ani owoców, ani sera, to można wykorzystać domowe przetwory. Konfitury z czarnej porzeczki mojej Teściowej jako nadzienie pod kruszonkę sprawdziły się już dwa razy znakomicie. 


Wariacja na temat przepisu: drożdżówki z porzeczkowymi konfiturami i kruszonką

Lubię ten przepis za jego prostotę: nie musimy się tutaj bawić o zaczyn z drożdży, wszystkie składniki lądują w dużej miejsce. Jest też coś przyjemnego w ręcznym wyrabianiu drożdżowego, pewien rodzaj relaksu i przy okazji ćwiczenia dla rąk (polecam wszystkim szukającym ćwiczeń na  nadgarstki - nie ma to jak wyrobić np. podwójną ilość przepisu). 


Drożdżówki przed upieczeniem 

Jak każdy wypiek z ciasta drożdżowego, najlepszy jest świeży, w dniu pieczenia. Ale na drugi dzień też będą smakować, a zawsze można je wrzucić na minutę do gorącego piekarnika celem lekkiego "odświeżenia".  O ile oczywiście coś zostanie na drugi dzień ;-) 


... i zaraz po upieczeniu 


Szybkie drożdżówki z serem, malinami i kruszonką

(16 sztuk)

Składniki:


CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej typ 550 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 0,25 szklanki cukru
  • 1 jajko L
  • 0,25 szklanki stopionego masła
  • szczypta soli.

NADZIENIE:
  • 30 dag twarogu półtłustego,
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 żółtko jajka 
  • opcjonalnie: wanilia 

KRUSZONKA
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 130-150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

oraz:
  • białko z 1 jaja 
  • maliny, opłukane i osuszone

Wykonanie:

  1. Mąkę przesypać, a najlepiej przesiać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie. 
  2. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić na kilka minut, a następnie całość wlać do zagłębienia w mące. Zasypać zagłębienie mąką (z brzegów).
  3. Resztę cukru wymieszać dokładnie z jajkiem. Przełożyć do miski. Całość wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dolać trochę stopionego masła (lekko przestudzonego) i wyrabiać ciasto. W miarę wyrabiania dolewać stopione masło, każdą następną część po wchłonięciu się pozostałej. Gotowe ciasto będzie lekko sprężyste i "odchodzące" od rąk. Wtedy lekko posypać z wierzchu mąką (zapobiegnie to przyklejeniu się wyrośniętego ciasta do ściereczki), nakryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny (w lecie poszukiwanie ciepłego miejsca w kuchni nie ma znaczenia, ale zimą dobrze położyć np. niedaleko kaloryfera czy kuchenki, jeśli akurat coś gotujemy ;-)). 
  4. W tzw. międzyczasie przygotować nadzienie serowe: wszystko dokładnie wymieszać. 
  5. Przygotować kruszonkę: wymieszać suche składniki, stopić masło, nie dopuszczając do zawrzenia, chwilę przestudzić, dodać suche składniki i wymieszać lub wyrobić kruszonkę palcami. 
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, przekroić na pół, a następnie każdą połowę na 8 mniejszych elementów. Trzymać ciasto pod ściereczką, by nie obeschło. Każdą część ciasta uformować w płaski placuszek, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Posmarować brzegi roztrzepanym białkiem i nałożyć na środek nadzienie serowe i kilka malin (3-4). Posypać całość kruszonką. 
  8. Piec przez około 15 minut w temp. 175 stopni (z termoobiegiem). 
  9. Ostudzić na kratce. Najlepsze tego samego dnia! 




Jeśli skorzystasz z przepisu, napisz jak smakowało ;-) Udanych wypieków! 

Zobacz także

2 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty