Karp smażony w cieście piwnym - na sposób frankoński

niedziela, listopada 26, 2017


Zarówno u nas jak i w niemieckiej Frankonii w okresie zimowym wśród ryb króluje karp. Ta część Bawarii szczyci się jednymi z najstarszych tradycji browarniczych w Europie, więc nie ma co się dziwić, że tradycyjnie nawet do karpia dodaje się tu piwo, tworząc w ten sposób rybie całkiem smaczną otoczkę.

Karp po frankońsku będzie zanurzony w gęstym, piwnym cieście i usmażony na klarowanym maśle. Zwykle smaży się rybę w całości. W domowych warunkach warto najpierw przetestować, czy nasza patelnia pomieści wybraną rybę, bo moja za nic nie chciała zmieścić dorodnego okazu i skończyło się "barbarzyńskim" odkrojeniem nie mieszczącej się części.

Od razu jednak zaznaczę, że usmażenie całego karpia trwa dłużej niż jego kawałków, na dodatek trudniej taką usmażoną rybę pokroić na obiadowe porcje i ja już wiem, że w przyszłości będę kroić  rybę PRZED SMAŻENIEM na odpowiednie kawałki, a potem już normalnie podążać za poniższym przepisem. 

Smażonego karpia podałam tak jak najczęściej jest podawany u naszych sąsiadów czyli z sałatką ziemniaczaną.




Zatrzymując się jeszcze przy karpiu, często narzekamy na jego mułowaty zapaszek. W dobrych hodowlach karp zanim trafia do sprzedaży jest odławiany do tzw. płuczek, gdzie ryba naturalnie się oczyszcza i później jej mięso nie pachnie mułem, w którym karpie tak lubią przebywać. Co zrobić jednak, gdy nie jesteśmy pewni źródła zakupionej ryby? 

Jak się pozbyć nieprzyjemnego zapachu z karpia? 

Przede wszystkim potrzeba do tego czasu. Rybę można obłożyć krążkami cebuli lub zalać mlekiem (najlepiej zsiadłym) i zostawić w takiej marynacie dzień lub dwa w lodówce. Przed smażeniem opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami.




Przepis na podstawie książki: "Fränkische küche - kochen und backen", 2014

Karp w cieście piwnym 

(dla 4-6 osób)

składniki:

  • 1 sprawiony karp, około 1,5 kg (bez głowy)
  • sok z jeden cytryny 
  • sól, pieprz - do smaku
  • sos Worcester 
  ciasto piwne:
  • 50 g mąki pszennej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka 
  • 120 ml ciemnego piwa
  • sól, pieprz cayenne - do smaku
oraz
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane)
  • plasterki cytryny 
  • gałązki pietruszki do przybrania

Wykonanie: 
  1. Umytego i osuszonego karpia skropić sokiem z cytryny, sosem Worcester i oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki na pół godziny. 
  2. Przygotować ciasto piwne: wymieszać obie mąki z pieprzem i solą. Rozdzielić jajka, białka ubić na sztywną pianę. Do mąki dodać żółtka i piwo, wymieszać rózgą do uzyskania gładkiej masy (należy uważać, by nie było żadnych grudek).  Dodać ubite białka i całość jeszcze raz delikatnie wymieszać do połączenia składników. 
  3. Rozpuścić masło klarowane na dużej patelni. 
  4. Zanurzyć karpia w cieście i smażyć na gorącym tłuszczu (na średnim ogniu), aż będzie złoty, ostrożnie przekładając na drugą stronę.
  5. Podawać od razu, a jeśli to nie możliwe trzymać w ciepłym piekarniku do momentu podania. Przybrać cytryną i natką pietruszki. 

Zobacz także

0 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty