Nadziewane awokado - klasyk kuchni chilijskiej

wtorek, lutego 27, 2018


Awokado nadziewane kurczakiem – chilijski klasyk: Palta Reina. To jeden z tych prostych, szybkich do przygotowania przepisów, które jednocześnie gwarantują świetną przekąskę! Podobno nie ma lepszych awokado, niż właśnie te pochodzące z Chile - przynajmniej tak twierdzą w tym kraju!

Chile to jedne z największych eksporterów awokado na świecie. Ma to oczywiście również swoje ciemniejsze strony: skala popularności tego owocu powoduje, że każdy skrawek ziemi opłaca się zamienić na plantacje, niekoniecznie te ekologiczne i nastawione na zrównoważony rozwój. To  poważne wyzwanie dla chilijskiego środowiska. 

Ale prawdą jest też, że awokado ma bardzo dużą konsumpcję i w samym Chile, o czym było w ostatnim wpisie M. Jest dodawane do wielu potraw: ląduje w burgerach, sałatkach, empanadas, deserach. Nadziewane połówki nie są niczym ekstrawaganckim, to ten przepis, na który każda rodzina ma inne składniki. Czasami jest to po prostu kurczak z majonezem, to najprostsze połączenie, a czasami w sałatce można się doszukać owoców morza.




Przepis na to nadzienie wzięłam z najlepszego prezentu jaki mogłam dostać od M. z Chile czyli z zakupionej tam książki kucharskiej. To "Secretos de la Cocina Chilena" autorstwa Roberto Marina, wydanie angielsko-hiszpańskie. Kolejna do kolekcji, w której najcenniejsze pozycje są właśnie zakupione w danym kraju.

Sam Roberto to bardzo znany szef kuchni, a w książce bardzo ciekawe jest wprowadzenie do kuchni chilijskiej, jej tradycji i najczęściej wykorzystywanych składników. 




Autor bardzo podkreśla wybór odpowiedniego awokado - ponieważ chcemy je podawać obrane, musimy mieć owoce, które będą już dojrzałe (odpowiednio miękkie), ale jednocześnie na tyle twarde, że obieranie ich po prostu nie "rozmaśli".




dla 6 osób na przystawkę

Awokado nadziewane kurczakiem  

 Składniki:
  • 1 duża, czerwona papryka 
  • 3 udka z kurczaka (bez skóry)
  • 3 duże, dojrzałe awokado 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 0,5 papryki zielonej, pokrojoną na cienkie, małe paseczki
  • 4-5 łyżek pokrojonych w plasterki czarnych oliwek
  • sok z 1 cytryny + kilka cząstek do podania 
  • 1 średnia, czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki posiekanej ostrej papryczki 
  • sól, pieprz, 
  • do przybrania: paski papryki, sałata, oliwki

Wykonanie:
  1. Paprykę umyć, osuszyć i upiec w całości (175 C - termoobieg, około pół godziny - gdy pojawią się na niej ciemne plamy, powinna być gotowa ;-) = uwaga nie czekać na zwęglenie się całości, to mają być raczej pojedyncze ;-) Wyjąć i  przełożyć do strunowego woreczka (np. na mrożonki) i dokładnie zamknąć. Odstawić na 15 minut do przestygnięcia - dzięki temu, po otworzeniu woreczka będzie można z pieczonej papryki łatwo ściągnąć skórkę. Należy też po przekrojeniu oddzielić szypułkę i ziarna. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Udka natrzeć solą i pieprzem - upiec, wstawiając do piekarnika nagrzanego do 175 C -termoobieg na około 20 minut  (piekę razem z papryką). Ostudzić.
  3. Ostudzoną paprykę drobno pokroić w kostkę. Kurczaka rozdrobnić widelcem lub również pokroić w kostkę. 
  4. Czerwoną cebulę przekroić na pół - jedną połowę skroić w drobną kostkę, a drugą w cienkie paseczki.
  5. Przesypać paprykę, kurczaka i kostki cebuli do jednej miski i dodać: majonez, zieloną paprykę, oliwki, 1 łyżkę soku z cytryny, ostrą papryczkę, sól, świeży pieprz do smaku - koniecznie spróbować i ewentualnie dodać więcej przypraw ;-)
  6. Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę i ostrożnie obrać. Zaraz po obraniu obficie skropić sokiem z cytryny. W każdą połówkę nakładać około 3 łyżek masy i przybrać pozostałymi paskami cebuli, papryki, oliwkami. 
  7. Podawać nadziewane awokado najlepiej od razu po przyrządzeniu, na sałacie, z cząstką cytryny. 

ps. przeczytałam właśnie na Wikipedii, że nazwa awokado, gatunek to Smaczliwka wdzięczna (Persea americana) - Smaczliwka - no musiałam Wam o tym napisać ;-)

Zobacz także

2 comments

  1. Bardzo lubię nadziewać awokado. Podoba mi się Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie to wygląda :) narobiłaś mi wielkiej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty