Kruche, nadziewane rogaliki drożdżowe i marcowy las w śniegu.

niedziela, marca 18, 2018


Odwiedziła nas zima w marcu. I to nie byle jak - nie wiem jak u Was, ale na Lubelszczyźnie zrobiła to z przytupem i wszystko zasypała. Najbardziej żal mi krokusów, które już zaczęły rosnąć na skwerku i dzielnego szczypiorku, który musiałam ewakuować z balkonu. Celem walki z zimową depresją: przepis na pyszne rogaliki drożdżowe i  spacer do lasu. Oba sposoby skuteczne ;-) 

Z rogalikami drożdżowymi jest trochę zabawy: trzeba je zawinąć, a jeśli tak jak ja wymyśliliście sobie małe ciasteczka, ot w sam raz na jeden kęs do herbaty - trochę tego zawijania będzie. Ale za to przepis na ciasto prosty - wszystko łączymy razem i odstawiamy  na chwilę. Żadnych rozczynów ;-)


Do nadziewania użyłam marmolady, ale można z powodzeniem wykorzystać zwarty dżem czy krem czekoladowy lub orzechowy. Nadzienie powinno być w miarę twarde, tak, by nie wylewało nam się z ciasta przy jego zwijaniu.


Wielkość rogalików zależy tylko od Ciebie - im okrąg dzielony na trójkąty mniejszy, tym więcej rogalików (i tym są one mniejsze). U mnie ciasto zostało podzielone na 6 części, a każda rozwałkowana jak poniżej:  



Kruche, nadziewane rogaliki drożdżowe

(wszystkie składniki oprócz masła w temp. pokojowej)

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej 
  • 200 g masła, zimne i pokrojone na małe kawałki
  • 2 jajka L, lekko ubite
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g drożdzy
  • nadzienie: marmolada, powidła lub krem
Wykonanie: 

  1. Drożdże wymieszać ze śmietaną do rozpuszczenia.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę, uformować kopczyk, a w środku zrobić wgłębienie i dodać tam drożdże ze śmietaną, jajka, cukier - lekko zarobić ciasto i dodać masło - zarobić szybko całość na jednolitą masę. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.
  3. Ciasto podzielić na kilka części (3-6) - im więcej tym mniejsze rogaliki. Każdą część rozwałkować w kształt przypominający okrąg i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszej części trójkąta ułożyć nadzienie, zawinąć i uformować rogalik. 
  4. Gotowe rogaliki odstawić na 15 minut. 
  5. Piec około 15 minut na złoty kolor (175 C z termoobiegiem).
  6. Ostudzić i posypać cukrem pudrem .


* * * 

A tymczasem w lesie nieopodal domu zima w marcu (17 marca 2018) wygląda tak: 









Udanych wypieków i ciepłego dnia ;-) ta zima musi kiedyś minąć, w końcu do kalendarzowej wiosny tylko 4 dni! 

Zobacz także

1 comments

  1. Super pomysł na bloga. Łączenie kulinariów i podróży świetnie Wam wychodzi. Będziemy zaglądać. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty