O blogu




O nazwie 
Na początku był stumilowy las, potem sześć sosen, a na końcu wyłoniła się studnia miodu. Każdy chyba może sobie wyobrazić studnię miodu w stumilowym lesie, prawda? 


O blogu
Blog, jak to zwykle bywa, powstał dzięki entuzjastycznej rodzinie i domagającym się przepisów znajomym. Z założenia był to więc notatnik kulinarny. Ewoluował jednak do gromadzenia kartek z podróży, oczywiście od strony kuchni.  Blog kulinarno-podróżniczy :-) 




O podróżach poza kuchnię

Z podróży przywożę ... książki kucharskie - taka pamiątka, która przynajmniej nie obrośnie kurzem. Po angielsku lub niemiecku - w tych językach nie ryzykuję, że nasypię mąki zamiast cukru.

Jeśli podróżuję to najpewniej z M.
Czasami uprawiamy turystykę kawiarnianą tj. godzina zwiedzania, dwie godziny przerwy w cukierni. Ach, słodkie życie z gorzkim esspresso i kawałkiem ciasta z kremem. Kawę pijemy bez cukru, a cukier - jeśli jest w ładnym opakowaniu - niektóre knajpki mają swoje własne, wyróżniające, specjalnie projektowane - zabieramy do Polski. Taki delikwent ląduje potem w kanciastym słoiku i czeka na gości, którzy słodzą napoje. Perły naszej kolekcji pochodzą z historycznej kawiarni w Belem, dzielnicy Lizbony (a'la azulejo, niebieskie ) oraz z Wilna (żółto-czarne koty wijące się wokół nazwy cukrus). [w tym miejscu będzie zdjęcie naszego słoika] Pomysł podpatrzony u znajomych z AEGEE ;-)

Czasami jeździmy w góry. Wtedy jest plecak, termos i kabanosy. I żal za każdym razem, kiedy trzeba wracać. Największa wysokość zdobyta do tej pory: 5416 m - przełęcz Thorong La, na trekkingu dookoła Annapurny (Nepal). Góry, z których mamy najwięcej map:  Bieszczady - 9, w tym dwie zupełnie identyczne, trzy laminowane, jednej pół, dwie z dodatków do gazety, a jedna z 1980 roku.  




O tym, co poza kuchnią
  • od kilku lat mieszkam na pięknym Wschodzie - import z Małopolski. Ciągle odkrywam Lubelszczyznę na własny użytek, stąd czasem na blogu mogą pojawiać się posty z tym związane
O tym, co na koniec

Dla wszelkich prób nawiązania kontaktu można wykorzystywać maila: studniamiodu@gmail.com

Polityka dotyczyąca elektronicznych ciasteczek oraz zastrzeżenia praw autorskich dostępne tutaj.


Dziękuję za wizytę na tej stronie i na blogu, 
Agnieszka






(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty