Scones - angielskie bułeczki

niedziela, listopada 29, 2009


Doskonałe scones na słodkie śniadanie w niedzielny, leniwy poranek :) U nas przepis praktykowany szczególnie często, gdy braknie chleba - podstawowe składniki są zawsze w lodówce czy spiżarce, a przygotowanie i upieczenie maślanych sconsów powinno zamknąć się w 30 minutach.  Nadają się do mrożenia.

Przepis polega tak naprawdę na wymieszaniu odmierzonych wcześniej składników, a następnie ich szybkim zagnieceniu. Brzmi prosto, prawda? Pewnie dlatego sconsy są tak popularne w Wielkiej Brytanii, skąd się wywodzą. Nie obejdzie się przez nich żadna prawdziwa 5 o'clock tea czyli popołudniowa słodka przerwa na herbatę. 

Scones - angielskie bułeczki

Składniki na 8-10 bułeczek:

  • 300 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 g zimnego masła
  • 1 jajko (duże, rozkłócone)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml mleka + odrobinę do posmarowania przed pieczeniem

Pięć kroków do gotowych "scones":

  1. W dużej misce mieszamy cztery pierwsze składniki z listy (mąka, cukier, proszek, sól). Masło kroimy w kostkę lub trzemy na dużych oczkach zwykłej tarki - dodajemy do miski i krótko rozcieramy.
  2. Kolejne trzy składniki mieszamy w osobnej miseczce (jajko, wanilia, mleko), zaraz potem wlewamy do reszty składników. Mieszamy, następnie szybko wyrabiamy całość na oprószonej mąką stolnicy.
  3. Teraz mamy do wyboru dwie wersje:
    a) Rolujemy ciasto w wałeczek: nożem tniemy na 10 kawałków.
    b) Formujemy na dość gruby okrąg, ostrym nożem kroimy na 8 części. 

   
   4. Smarujemy nasze bułeczki za pomocą pędzelka mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego         do około 180 C (z termobiegiem).

   5. Bułeczki są gotowe jak zbrązowieją, dojście do tego stanu zajmuje im około 15 minut.  
      Wyjmujemy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.




Jak i z czym podawać gotowe scones?

Przekrojone na pół, z domową bitą śmietaną (30% kubeczek 200 ml + cukier puder), z dżemami (świetnie sprawdza się tutaj dżem lub konfitura truskawkowa), z konfiturami, z truskawkami posypanymi cukrem, ze świeżym masłem (najlepiej, żeby było miękkie), z nutellą, z serkiem mascarpone utartym z cukrem pudrem ... itd. Możliwości jest wiele i tak naprawdę zależą od naszego smaku. 


***

Przepis znalazłam tutaj:
www.joyofbaking.com

Zobacz także

2 komentarze

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty