Semifreddo cappuccino

piątek, sierpnia 19, 2011

Włoskie inspiracje pozostały ze mną na dłużej. Kolejny deser to kremowe semifreddo czyli, luźno tłumacząc z włoskiego, nie do końca zmrożone lody ;) Idealne rozwiązanie na białka, jakie pozostały z innych kulinarnych wyczynów. Ponieważ zdarza mi się to bardzo często, chyba zaprzyjaźnię się z tym przepisem na dłużej.  Przepis z kolekcji Nowa Kuchnia Polska Gazety Wyborczej - drobne zmiany przy drugim podejściu (za pierwszym razem trzymałam się wiernie przepisu), przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru, a to przez dodatek migdałowych ciastek amaretti, które same w sobie są już dość słodkie.


składniki:
  • 3 duże białka (jajka L)
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka 
  • 2 łyżki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i ostudzonej
  • 1/2 szklanki pokruszonych migdałowych lub orzechowych ciasteczek typu amaretti
  • kilka kropli olejku waniliowego

wykonanie:
Podłużną formę wyłożyć folią spożywczą, tak by zwisała poza brzegi. Ubić śmietanę i wstawić do lodówki. Wymieszać 1/4 szklanki wody (ok 60 ml) z cukrem, gotować aż cukier się rozpuści (ok 4 min). Potem zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia syropu.

Ubić białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Cienkim strumyczkiem, nie przerywając ubijania, wlewać syrop. Gdy masa podwoi swoją objętość i stanie się lśniąca, przerwać ubijanie i odstawić na 5 min by przestygła do temperatury pokojowej.

Dodać kawę i olejek, cały czas ubijając mikserem. Przerwać ubijanie, dodać 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszać łyżką.  Dodać pozostałą śmietanę i 2/3 ciasteczek, wymieszać i przełożyć do formy. Przykryć zwisającą folią i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin.

Podawać pokrojone na porcje, posypane resztą ciasteczek.
W zamrażalniku można przechowywać do miesiąca.


Zobacz także

1 comments

  1. mniam mniam ... musi być pyszne :D. Uwielbiam wszystko co kawowe :P

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty