Podwójnie czekoladowe, bezglutenowe babeczki wielkanocne

środa, kwietnia 17, 2019


Jeśli chodzi o gluten, to jesteśmy bardzo zaprzyjaźnieni, ale jak to w przyjaźni bywa, czasami zdarzają się takie okazje, że należy zrobić sobie małą przerwę. Stąd te absolutnie czekoladowe, ale i bezglutenowe babeczki - cupcakes - w bardzo wielkanocnym stylu dzięki dekoracji z zielonych wiórków kokosowych i czekoladowych jajeczek. Jeśli liczyć te jajeczka, to babeczki są nawet potrójnie czekoladowe! W sam raz dla czekoladowych łasuchów.

W przepisie użyłam dwóch mąk bezglutenowych: ryżowej i kukurydzianej. Ciasto wyszło bardziej "kruche" niż zbite i wilgotne, a ewentualny posmak tych mąk (dla mnie wyczuwalny - zwykle robię te babeczki na mące pszennej, bardziej neutralnej) można zamaskować dodatkiem aromatu czy esencji waniliowej lub mocno zaparzonej kawy. 


Krem czekoladowy oparty jest na prostym i moim ulubionym połączeniu śmietanki kremówki z gorzką czekoladą. Zwykle już tego kremu nie dosładzam, ale jeśli ktoś woli bardziej słodkie wersje może dodać łyżkę czy dwie cukru pudru (dobrze jest ten cukier przesiać, by nie miał żadnych grudek i krem wyszedł równie aksamitny jak bez niego).


Babeczki z kremem można potraktować już jako efekt finalny, albo tak jak ja dodatkowo przystroić je na Wielkanoc. Użyłam tutaj zielonych wiórek kokosowych, ale sprawdzą się też te waflowe, jeśli babeczki nie muszą dłużej postać (waflowe wiórki mogą nasiąkać od kremu i przebarwiać się). Dodatkowo pojawiły się czekoladowe jajeczka w błyszczących opakowaniach - mam do nich sentyment z dzieciństwa ;-) 



Czekoladowe, bezglutenowe babeczki wielkanocne 

Składniki:

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ryżowej, jasnej
  • 100 g cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy lub esencja 
  • opcjonalnie: 4 łyżki mocnej kawy (płyn)

krem:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30%
  • ewentualnie cukier puder do smaku

do dekoracji:

  •  małe, czekoladowe jajeczka
  •  zielone wiórki: kokosowe lub waflowe 


Wykonanie:

1. W sporej misce zmieszać suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, kakao.

2 W drugim naczyniu zmiksuj mokre składniki: olej, jogurt, jajka, aromat lub esencję i kawę (jeśli używasz). Dodać do suchych składników i wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach, do połączenia się składników.

3. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do około 2/3 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °  C (grzanie góra/dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 20 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.

4. Zagotować śmietankę 30% i od razu ściągnąć z ognia, dodać czekoladę połamaną na drobne kawałki i ewentualnie cukier puder. Szybko wymieszać całość na jednolitą masę, odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć na kilka godzin do lodówki. Mocno zimną masę ubić na krem mikserem na wysokich obrotach (kilka minut, uwaga, zbyt długie ubijanie spowoduje, że masa może się zważyć!). Przełożyć do szprycy i udekorować babeczki.

5. W wersji wielkanocnej: babeczki z masą otoczyć w wiórkach kokosowych lub waflowych. Na każdej ułożyć po dwa czekoladowe jajeczka. Schłodzić całość do podania.

Zobacz także

0 komentarze

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty