Figa z makiem - wytrawne ciasteczka z makiem i parmezanem

niedziela, września 15, 2013






Figa doskonale pasuje do maku. Baa, figa z makiem doskonale nadaje się na żartobliwy prezent ;-) Kruche, wytrawne ciasteczka z parmezanem i makiem są idealne w zestawieniu ze świeżymi, miękkimi figami. I może jeszcze lampką wina. Ciasto można zrobić wcześniej, zostawiając na noc w lodówce. Można je też mrozić - wyjąć, gdy będzie potrzebne. Ciasteczka nie zawierają przypraw - smak nada im ser, najlepiej własnoręcznie starty parmezan lub grana padano.





Wytrawne ciasteczka z makiem i parmezanem 


Składniki
(około 30 małych ciasteczek)
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g parmezanu, startego
  • 3 łyżki maku + drugie tyle do obtoczenia ciasta
  • 1 duże żółtko 
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

1.  Na stolnicy posiekać drobno masło z przesianą mąką, dodać parmezan i wymieszać. 

2.  Żółtko połączyć w garnuszku z wodą, dodać do mąki, zagnieść szybko do połączenia składników.

3. Uformować  z ciasta wałek (ok. 20 cm), wysypać na stolnicę mak i obtoczyć, dociskając, wałek w ziarnach. 

4. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny (- albo na noc). 

5. Odwinąć ciasto z folii i pociąć na plasterki o grubości ok. 1 cm. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec około 15 min w temperaturze 170 C - aż się lekko zarumienią. 

6. Wystudzić na kratce i podawać ze świeżymi figami :-) 






Zobacz także

0 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty