Dyniowe racuszki z cynamonową kruszonką (Pumpkin pancakes!)

środa, października 09, 2013

Pumpkin pancakes jednogłośnie zostały nominowane do dyniowych odkryć tej jesieni! A jako szczęśliwie obdarowana o wiele za dużą - jak na potrzeby dwóch osób - dynią zdążyłam już wypróbować całkiem sporo przepisów. Od syropu do pumpkin latte (ale jeszcze muszę popracować nad ostateczną formułą), przez ostatnie dyniowe ciasteczka z Lubelskiego Kociołka, do makaronów i sałatek z pieczoną dynią w różnych konfiguracjach. Tylko zupy z dyni jeszcze nie było (M. wprowadził dyniową prohibicję w tym zakresie - nie lubi i tyle!). Wracając do tego przepisu: wystarczy niecała szklanka dyniowego puree (by je uzyskać, po prostu miksuję blenderem upieczoną dynię) i racuszki zyskują na kolorze i smaku. Cynamonowa kruszonka sprawia, że właściwie można już zrezygnować z masła na wierzchu  (można, ale nie trzeba - jak mawiała Julia Child z masłem wszystko jest lepsze).  Inspiracja z tego bloga (klik).



Dyniowe racuszki z cynamonową kruszonką 
(Pumpkin pancakes)

Składniki na cynamonową kruszonkę:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki  brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g masła, zimnego, startego na tarce

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki + dwie łyżki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/8 łyżeczki imbiru
  • 3/4  szklanki mleka (użyłam 3,2%)
  • 3/4  szklanki dyniowego puree
  • 1 jajko (L)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Dodatki:
powidła śliwkowe, różnego rodzaju dżemy, płynny miód, serek waniliowy, bita śmietana

Wykonanie:

1. Kruszonka: wszystkie składniki połączyć razem, odstawić.
2. W dużej misce połączyć wszystkie składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy).
3. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre (mleko, puree, jajko, olej, wanilia), a następnie przelać je do suchej mieszanki. 
4. Nabierając po około 3 łyżki ciasta (mniej więcej 1/3 szklanki), wylać je na rozgrzaną patelkę z niewielką ilością oleju. Posypać cynamonową kruszonką. Smażyć około 3 minuty, przewrócić, znowu posypać kruszonką, przykryć patelkę pokrywką, smażyć około 3 minuty. Proces powtórzyć do wyczerpania ciasta :)
5. Układać jeden placuszek na drugim na każdą porcję (od 3 do 4 placuszków na jedną porcję). Podawać z wybranymi dodatkami. 




(Bo masła nigdy za dużo!)



Przepis do akcji:


Zobacz także

1 komentarze

  1. Racuszki wyglądają smakowicie i fajne słoneczne zdjęcia.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty