Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym i orzechami
niedziela, marca 12, 2017
Klasyk sam w sobie: ciasto marchewkowe. Ciasto, które podobno było odpowiedzią na problemy ekonomiczne i ubogie czasy - słodycz marchewki pozawalała zredukować potrzebną ilość drogiego cukru - dziś święci triumfy w hipsterskich kawiarniach. I w moim domu: to idealne ciasto na niedzielę jak i do zabrania w gości.
Podobno ciasto marchewkowe wywodzi się wprost z puddingu z marchewki, który to znany był w Europie od średniowiecza. Już w 1783 roku w Nowym Jorku zajadał się nim George Washington, z okazji dnia ewakuacji Brytyjczyków (za: M. O'Neill New York Cookbook). Jeden z pierwszych drukowanych przepisów pojawia się w 1827 roku, we francuskiej książce kucharskiej A. B. Beauvilliersa, The Art of French Cookery wydanej w Londynie.
Najczęściej spotyka się to ciasto z białą polewą na bazie serka i masła. Mi jednak bardziej tutaj smakuje puszysty krem, również na bazie serka, ale ze śmietanką zamiast masła (sprawdzony już wielokrotnie, np. w cieście dyniowym). Na wierzch hojnie sypię orzechy włoskie lub - jeśli mam więcej czasu - rozkładam połówki orzechów.
Ciasto jest dzięki marchewce dość wilgotne, a dodatek przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru, dobrze współgra z jego słodyczą.
Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym i orzechami
(na blaszkę 30cm x 20cm)
Składniki na ciasto (wszystkie w temp. pokojowej):
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 200 ml oleju roślinnego
- 300 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 300 g mąki (przesianej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 200 g serka śmietankowego (np. twój smak, łaciaty)
- 200 ml zimnej (z lodówki) śmietanki 30%
- 1 - 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
oraz
- orzechy włoskie do przybrania (połówki lub grubo posiekane, około szklanki)
Wykonanie:
- Jajka ubić z cukrem na białą masę (kilka minut). Ciągle ubijając, małymi porcjami dodawać olej, za każdym razem ubijać do połączenia składników.
- W osobnym naczyniu zmieszać mąkę z sodą, proszkiem i przyprawami.
- Do masy jajecznej dodać marchewkę i wymieszać delikatnie na niskich obrotach miksera.
- Dodać mąkę i ponownie delikatnie wymieszać całość, tylko do połączenia składników.
- Przełożyć masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w 160 stopniach (z termoobiegiem).
- Wyjąć i ostudzić przed nałożeniem kremu.
Krem:
- W wysokim naczyniu na najwyższych obrotach miksera ubić zimną śmietankę na prawie sztywno (około 2 minuty).
- Dodać serek i cukier puder, zmiksować ponownie na najwyższych obrotach, przez około 1 minutę.
- Gotowy krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Przybieramy orzechami według uznania - można rozłożyć na każdym kawałku połówkę orzecha lub posypać całość siekanymi orzechami.
* Po nałożeniu kremu, ciasto przechowujemy w lodówce.
Wersja z połówkami orzechów:
oraz z siekanymi orzechami:
I jak? Jakie orzechy dasz na swoim cieście - eleganckie połówki czy szybkie kawałki? ;-)
2 comments
Bardzo ciekawy przepis ja mam podobny przepis ale 1 jajko i 1 kg marchewki startej zapraszam na blog ciasto się nazywa marchewkowe cudo polecam
OdpowiedzUsuńIle smaku może mieć w sobie jedno ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)