Meksykańska salsa z truskawkami i quesadilla z serem - Lubelski Kociołek

sobota, czerwca 07, 2014

W kuchni meksykańskiej najbardziej lubię salsy, szczególnie te oparte na świeżych składnikach. Zawsze chętnie robię guacamole czy aksamitne salsy pomidorowe, ale to salsy grubo siekane są dla mnie najciekawszymi połączeniami smaków tej kuchni. Truskawki z mango, lekko twardym awokado i kolendrą, cebulą, ostrą papryczką - nie można sobie wyobrazić bardziej letniego dodatku do obiadu czy na grilla. 

Inspiracją dla tej salsy była kolejna edycja Lubelskiego Kociołka - wspólnego gotowania lubelskich blogerek. Koniecznie sprawdźcie, co ciekawego tym razem przygotowały: Karolina, Marlena, Wiosenka, Marta, Dorota, Edyta, Ela i druga Marta



Zapraszam po przepis:


Meksykańska salsa z truskawkami i quesadilla z serem

Składniki na salsę:

  • 1/2 szklanki posiekanych truskawek
  • 1/2 szklanki posiekanego mango
  • 1/2 szklanki posiekanego awokado (lepiej wybrać te twardsze)
  • 1/3 szklanki posiekanej cebuli
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki drobno siekanej kolendry (ewentualnie natki pietruszki)
  • 3 łyżki drobno siekanej ostrej papryczki 
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • odrobina soli (można ominąć)

Wykonanie salsy:

  1. Miód, sok z limonki, oliwę i przyprawy wymieszać. 
  2. Połączyć pozostałe składniki, polać sosem, wymieszać do połączenia składników. 





Składniki na quesadillę:

(na dwie osoby)
  • 4 pszenne tortille
  • 2 szklanki tartego sera typu cheddar 
  • kilka kawałków marynowanej papryczki jalapeno 
  • kwaśna śmietana do podania

Wykonanie:

  1. Rozgrzać dużą patelnię bez tłuszczu.
  2. Na połowie każdej tortilli rozłożyć pół szklanki sera i papryczki, złożyć na pół, docisnąć brzegi.
  3. Smażyć na patelni pod przykryciem na małym ogniu po około 2 minuty z każdej strony.

Podawać gotowe quesedille z salsą truskawkową i kwaśną śmietaną.
Salsa truskawkowa najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu - bez dodatku soli i trzymana w lodówce przetrwa kilka godzin, ale później owoce będą oddawać wodę i stracimy na ich  "chrupkości". 







Przepis w ramach Lubelskiego Kociołka, w tej edycji gotują:

Sto Kolorów w Kuchni
Kuchnia Marlenity
Eksplozja Smaku
Niebieska Pistacja
Sierotka MaRysia w Kuchni
Pasja Smaku
To i owo stokrotki
Kolorowo-Torcikowo


Chcesz dołączyć do kolejnej edycji Kociołka? Zostaw komentarz, poinformuję!




Przepis do akcji:

Lato w pełni!Milion smaków truskawek




Zobacz także

5 komentarze

  1. lubię takie smaki :), mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalnie a ja tak lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ajajajaj... jakie to kolorowe :) Takie polaczenie musi byc ciekawe w smaku.

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty