Buñuelos de Viento - hiszpańskie pączki z kremem

czwartek, lutego 23, 2017



Lekkie, smażone ciasto parzone, przełożone pysznym, budyniowym kremem z nutą cytrusów - to właśnie hiszpańska propozycja na Tłusty Czwartek i okres karnawału. Buñuelos de Viento swoją nazwę wzięły pewnie trochę od tego, że po usmażeniu ciasto podwaja objętość, a po przekrojeniu okazuje się, że w środku ma sporo wolnego miejsca - no, może nie od razu hula tam wiatr ;-) ale z pewnością jest gdzie nałożyć krem!

Krem można przygotować z wanilią lub z cynamonem. Mi Hiszpania kojarzy się bardziej z cynamonem, stąd właśnie na niego padł wybór - i był bardzo dobry. 


Już nadziane pączki w pojemniku na drugie śniadanie ;-)

Samą pracę nad pączkami można rozłożyć na dwa etapy, np. najpierw przygotować krem - który do nadziewania i tak musi ostygnąć, a na drugi dzień smażyć pączki. Przepis, z moimi drobnymi modyfikacjami, z dodatku GW Palce Lizać, luty 2012.


Smażące się pączki zabawnie zaczynają się przewracać - to znak, że już za chwilę można je wyjąć

Usmażone pączki czekają na przecięcie i nadzianie

Pączki będą mieć nieregularne kształty, w zależności od ilości i sposobu wrzucenia ciasta na olej. Eksperymentowaliśmy również z nadzieniem z dżemu morelowego - całkiem, całkiem ;-)


Buñuelos de Viento - hiszpańskie pączki z kremem


Składniki - ciasto:

  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 10 g soli
  • skórka otarta z cytryny
  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 7 jajek
Składniki - krem
  • 1 litr mleka
  • 8 żółtek
  • 250 g cukru 
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1/2 łyżeczki cynamonu 
+  1 l oleju do smażenia

Wykonanie:
  1.  Krem:  Podziel mleko na dwie części: 600 ml podgrzej wraz ze skórkami otartymi z cytrusów. Do 400 ml  dodaj cynamon lub wanilię.  W  sporej misce ubij żółtka z cukrem do białości, a następnie dodaj porcjami mleko z przyprawą i mąkę, Zmiksuj na gładką masę. Do gotującego się mleka dodawaj porcjami mleczną masę, stale mieszając. Gotować do zgęstnienia (aż masa zacznie bulgotać). Zestawić z kuchenki i dodać do masy pokrojone na kilka kawałków masło. Dokładnie wymieszać (najlepiej drewnianym, okrągłym tłuczkiem lub łyżką). Odstawić do ostygnięcia.
  2. Ciasto: w szerokim garnku / rondlu podgrzać mleko z wodą, solą, masłem, skórką z cytryny i cukrem. Gdy zacznie się gotować, wyjąć za pomocą sitka skórkę z cytryny (nic się nie stanie, gdy nie uda się wyjąć wszystkiego). 
  3. Dodać do gotującego się mleka mąkę, cały czas podgrzewając do zgęstnienia masy. 
  4. Zestawić z ognia, dodawać po jednym jajku i bardzo szybko mieszać do połączenia składników. (każde kolejne jajko musi być dodane do jednolitej masy, można sobie pomóc mikserem). 
  5. Rozgrzać olej w szerokim rondlu. Za pomocą dwóch łyżek (lub jak u mnie: łyżką i silikonową szpatułką, którą ściągamy zawartość łyżki do rondla) wrzucać na olej  porcje ciasta. Smażyć aż zbrązowieją i zaczną się obrać dookoła. Uwaga, ciasto musi być wrzucane na gorący olej - w zbyt niskiej temperaturze może się zbić, a nie wyrosnąć. Przy takiej temperaturze należy szczególnie uważać, by ich nie spalić ;-)
  6. Ostygnięte pączki naciąć z jednej strony i nałożyć szprycą do środka krem. Najlepiej podawać od razu lub w tym samym dniu. Na drugi dzień dalej będą świetne, ale ciasto straci na swojej kruchości. 

Zobacz także

0 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty