Suksessterte - norweskie ciasto migdałowe z kremem (a'la Ikea Mandeltårta)

czwartek, listopada 30, 2017


Jest taki sklep z artykułami do wyposażenia wnętrz, w którym można oprócz lampki na biurko zakupić ciastko do kawy. A wśród tych ciastek jest jedno, które wręcz stało się naszym głównym powodem do zakupów w tym miejscu! Ciasto migdałowe: na spodzie z migdałów i z kremem, dostępne również w wersji oblanej czekoladą. Niebo w gębie, zwłaszcza, gdy zrobisz samemu!

Długo szukałam właściwego przepisu. Po drodze dowiedziałam się, że o ile wspomniany sklep jest szwedzki, to ciasto raczej ma korzenie norweskie. I posiada wspaniałą nazwę: Suksessterte - ciasto sukcesu ;-)  Nie jest trudne w wykonaniu i gwarantuje oszałamiający efekt ;-) 

Druga nazwa to Konfektkake  czyli ciasto z cukierni. Co również jest prawdą, smakuje jak z najlepszej cukierni. Choć może to nie właściwe porównanie, w końcu samodzielnie upieczone jest zawsze lepsze niż kupione ;-) Dalej kupuję to ciacho przy okazji wizyty w sklepie, ale teraz mam porównanie i wolę swoję. Miękki biszkopt migdałowy i pyszny krem na bazie żółtek i masła tworzą cudną kompozycję.



Przepis na dodatkowy plus dla osób poszukujących ciast bezglutenowych: nie używamy w nim mąki pszennej. Ciasto prezentuję w wersji bez czekolady, ale jeśli komuś chciałoby się dodać słodyczy, to wystarczy na zastygnięty krem wylać tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczonej na parze z masłem i odrobiną śmietanki 30%.




Przepis na podstawie bloga The Country Basket:
thecountrybasket.com/traditional-norwegian-food-confectionery-cake-bar-recipe

Suksessterte - norweskie ciasto migdałowe


Składniki

ciasto migdałowe: 

  • 450 g migdałów
  • 450 g cukru pudru 
  • 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 7 białek (w tem. pokojowej)
krem:
  • 6 żółtek
  • 160 ml śmietanki 30%
  • 0,75 szklanki cukru pudru 
  • 220 g masła (w tem. pokojowej)
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej 
oraz
  • garść posiekanych migdałów lub uprażonych płatków migdałowych do dekoracji 
wykonanie:
  1. Migdały zmielić na drobną mączkę migdałową. Wymieszać cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - dodać do migdałów i wymieszać.
  2. Ubić białka na sztywno, a następnie delikatnie wymieszać z suchą masą migdałową, do połączenia składników. 
  3. Przełożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia dużą tortownicę lub blaszkę 20 x 20 cm. Wyrównać wierzch szpatułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C (z termoobiegiem). Piec około 30 minut (można zrobić test patyczka: jak wychodzi suchy, ciasto jest gotowe).
  4. Ostudzić w blaszce umieszczonej na kratce. 
  5. W garnku o grubym dnie umieścić wszystkie składniki na krem poza masłem i powoli podgrzewać, cały czas mieszając (łatwo przypalić!) za pomocą rózgi. Doprowadzić do wrzenia - masa powinna wtedy zgęstnieć. Ściągnąć z ognia, ostudzić kompletnie. 
  6. Do ostudzonej masy dodać masło i ubić mikserem do połączenia składników w krem. 
  7. Gotowym kremem posmarować ciasto, posypać migdałami i odstawić do lodówki co najmniej na 2 godziny.


przepis do akcji:

   


Zobacz także

1 komentarze

  1. Uwielbiam Skandynawów miedzy innymi za te migdałowe wypieki. Mniam. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty