Sałatka z dyni z cytrynową cebulką

poniedziałek, października 31, 2011


W tej sałatce najbardziej lubię połączenie kruchej cebuli z lekko słodką dynią i  Dzięki marynowaniu w soku cytrynowym czerwona cebula zyskuje ciekawy, różowy kolor i smak. Sprawdza się zarówno jako lekka przystawka lub też jako samodzielne danie np. na kolację.

Prawie gotowa sałatka

Składniki (na 4 osoby):
  • dynia - około 1/2 małej dyni  (mi wyszło ok 100 gr na osobę po upieczeniu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 150 gr sera typu bałkańskiego, fety
  • 2 małe czerwone cebule
  • pół cytryny
  • pestki dyni
  • spora garść rukoli  lub mieszanki sałat

grzanki:
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kromki lekko czerstwego żytniego chleba
sos:  
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu


Wykonanie:

Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wyciśniętym sokiem z cytryny, odstawić na około pół godziny.

Dynię pokroić pionowo na grube paski, obrać, pokroić na dość grubą kostkę. Wyłożyć na żaroodporne naczynie, skropić oliwą z oliwek, włożyć do piekarnika, piec w 180 stopniach aż zmięknie (ok. 15 min). Odstawić na ok. 10 minut, lekko osolić. Jeśli ktoś lubi można oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Czosnek włożyć do piekarnika na około  20 minut w temp. 180. Na
Na ostanie 5 minut włożyć kromki chleba. Czosnek wyjąć, obrać, rozsmarować na chlebie.
Zarumienić pestki dyni na suchej patelni. Przygotować sos, mieszając wszystkie składniki w blenderze.

Na talerzu rozłożyć sałatę lub rukolę, odsączoną cebulę, dynię, pokrojony ser,  posypać pestkami dyni, polać sosem. Podawać z czosnkowym chlebem.


Sałatka już "w  trakcie" :) zabrakło czasu na zdjęcia przed :)

** Zamiast czosnkowych kromek sprawdzają się też zwykłe grzanki  (np. biały chleb, krojony w kostkę, krótko smażony na masełku z oliwą, posypany ziołami).

Zobacz także

1 comments

  1. Akurat miała pieczoną dynię to zrobiłam :) Nie powiem wyszła bardzo ciekawa w smaku, połączenie fety i dyni nieco egzotyczne. Bardzo fajny pomysł z marynowaniem cebuli w soku cytrynowym :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty