Cynamonowa krajanka z jabłkiem i orzechami
niedziela, października 16, 2011
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhP_A_4Mvd6QN52J-wW-9yFeIQ9n3q8rmgo7JMPi5rzKPaYcqnA-KyP7rCkH593DFQUHZ-qUclnblybBNK0_cNoPVp59n1hJ9wsQLq77eEvcKD2jNzTacQki6WB9wxQ3CEU51rsRg-QZpQ/s640/cynamonowa+krajanka+ciasto20180314_163056.jpg)
Na chłodniejsze dni - ciasto z cynamonem! Lub imbirem, goździkami, kurkumą, pieprzem, chilli - sezon na rozgrzewające przyprawy uważam za otwarty! Cynamonowa krajanka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a poza tym idealnie dobrze komponuje się z filiżanką ciepłej herbaty, wygodnym fotelem i ciekawą książką. Jeszcze tylko koc i można czytać ;-)
Tak naprawdę, to miałam zrobić szarlotkę, ale okazało się, że zostało nam tylko jedno jabłko... Nic to, pomyślałam krojąc je na kawałeczki. Jak nie ma jabłek, to poratujemy się orzechami. I to był bardzo dobry pomysł - cynamon świetnie pasuje również do orzechów! Cynamonowe ciasto, pełne bakalii i lekko wilgotne od jabłka: każdy kwadracik zniknie bardzo szybko!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuL4snbeSxTRzz79aItwg_PD-4JTp4EQPyAP18XefRvVFbEVcbW28v-2BPlnE3YxyYSlcL4GyQB7CKXUMYrqTUtWDGpaQCxY66KfSTG5MX-rGcs5MWRjfPZq0x7elOsx3ichR1Nluptp4/s640/cynamonowa+krajanka+ciasto20180314_163121.jpg)
Ciasto "Cynamonowa krajanka" jest naprawdę szybkie w wykonaniu - chwilę wcześniej roztapiamy masło z cukrem, mieszamy suche składniki, ubijamy jajka - łączymy wszystko razem i czekamy około 20 minut, aż się nam upiecze. Potem czekamy aż ostygnie i już można zajadać ;-) Bardzo prosty przepis na ciasto, jestem pewna, że poradzą sobie z nim nawet początkujący cukiernicy ;-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhz9PriCbIbyhdb5xzrEjMnqxujyO7plUvF856a3zjD9P2p4bSNNvZMa-8i-TBBm6ezqvD579ZlmlvI7Yr3NMql1-YcVWnjYSQjcYXK-4f7WC3jXOfHvWMIpgeP3v7WYKIRiwXDDAKJ2is/s640/cynamonowa+krajanka+ciasto+p.jpg)
Cynamonowa krajanka z jabłkiem i orzechami
Składniki:
- 125 g masła
- 120 g brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 80 g orzechów, posiekanych dość grubo
- 1 duże jabłko, posiekane dość grubo
- garść rodzynek
Wykonanie:
- Stopić masło z cukrem do połączenia obu składników, ostudzić przez 15 minut.
- W sporej misce połączyć mąkę, cynamon, proszek i sodę.
- Ubić jajka.
- Do miski z mąką dodać masło z cukrem, jajka i zmiksować do połączenia składników.
- Dodać jajko, orzechy i rodzynki - wymieszać dużą łyżką.
- Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 175 C (z termoobiegiem), przeprowadzić test patyczkiem (jeśli włożony w ciasto wychodzi czysty, należy je wyjąć).
- Ostudzić i pokroić na kwadraty.
Udanego pieczenia ;-)
0 comments
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)