Cynamonowa krajanka z jabłkiem i orzechami

niedziela, października 16, 2011


Na chłodniejsze dni - ciasto z cynamonem! Lub imbirem, goździkami, kurkumą, pieprzem, chilli - sezon na rozgrzewające przyprawy uważam za otwarty! Cynamonowa krajanka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a poza tym idealnie dobrze komponuje się z filiżanką ciepłej herbaty, wygodnym fotelem i ciekawą książką. Jeszcze tylko koc i można czytać ;-) 

Tak naprawdę, to miałam zrobić szarlotkę, ale okazało się, że zostało nam tylko jedno jabłko... Nic to, pomyślałam krojąc je na kawałeczki. Jak nie ma jabłek, to poratujemy się orzechami. I to był bardzo dobry pomysł - cynamon świetnie pasuje również do orzechów! Cynamonowe ciasto, pełne bakalii i lekko wilgotne od jabłka: każdy kwadracik zniknie bardzo szybko!


Ciasto "Cynamonowa krajanka" jest naprawdę szybkie w wykonaniu - chwilę wcześniej roztapiamy masło z cukrem, mieszamy suche składniki, ubijamy jajka - łączymy wszystko razem i czekamy około 20 minut, aż się nam upiecze. Potem czekamy aż ostygnie i już można zajadać ;-) Bardzo prosty przepis na ciasto, jestem pewna, że  poradzą sobie z nim nawet początkujący cukiernicy ;-) 



Cynamonowa krajanka z jabłkiem i orzechami


Składniki:

(na małą blaszkę 20x20)

  • 125 g masła
  • 120 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 80 g orzechów, posiekanych dość grubo
  • 1 duże jabłko, posiekane dość grubo
  • garść rodzynek

Wykonanie:

  1. Stopić masło z cukrem do połączenia obu składników, ostudzić przez 15 minut.
  2. W sporej misce połączyć mąkę, cynamon, proszek i sodę. 
  3. Ubić jajka. 
  4. Do miski z mąką dodać masło z cukrem, jajka i zmiksować do połączenia składników.
  5. Dodać jajko, orzechy i rodzynki - wymieszać dużą łyżką.
  6. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 175 C (z termoobiegiem), przeprowadzić test patyczkiem (jeśli włożony w ciasto wychodzi czysty, należy je wyjąć). 
  7. Ostudzić  i pokroić na kwadraty.

Udanego pieczenia ;-) 

Zobacz także

0 comments

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty