Pasta ze szparagami, szynką suszoną i pesto z rukoli
wtorek, czerwca 25, 2013
Wpis z cyklu "bardziej inspiracja niż przepis" na kończący się sezon szparagowy. Dodatkowo: przepis-wymiennik czyli wymień składniki na to, co lubisz najbardziej. Szpinak można zamienić na rukolę lub duże liście bazylii. Szynkę szwarcwaldzką na parmeńską. Tagliatelle na penne. Pesto z rukoli na pesto z bazylii. Orzechy włoskie na laskowe. Aż nic z oryginalnego przepisu nie zostanie, ale nic to - ważne, że będą szparagi (do makaronów jakoś białe bardziej mi pasują)! A oto moja ulubiona wersja:
Składniki (na 2 osoby):
- ok. 250 g makaronu tagliatelle
- 1/3 szklanki pesto z rukoli wg tego przepisu
- 6 białych szparagów
- kilka plasterków suszonej szynki (u mnie szwarcwaldzka)
- kilka suszonych pomidorów
- spora garść świeżego szpinaku
- parmezan
- 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. Przygotować pesto.
2. Ugotować szparagi na parze (ok. 5 minut, porady jak przygotować szparagi tutaj), pokroić na spore kawałki.
3. Podzielić szynkę na mniejsze części (paski), pokroić suszone pomidory.
3. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić pozostawiając w garnku 2 łyżki wody z gotowania i wymieszać w nim makaron z pesto i szpinakiem. Następnie dodać szynkę i pomidory.
4. Przełożyć na talerze, posypać orzechami, parmezanem i oprószyć pieprzem.
1 comments
pysznie wygląda:) bardzo lubię dania z makaronem:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)