Klasyczne, włoskie Tiramisu w szklankach

sobota, grudnia 19, 2009





Prawda, że nazwa "tiramisu" jest równie wdzięczna jak jego smak?

Dawno temu zapytałam znajomego Włocha, co oznacza to słowo. Rozmowa toczyła się wcześniej na stojąco, a on w odpowiedzi na to pytanie usiadł na pobliskim krześle, po czym podał mi ręce mówiąc "Zieh mich hoch" (po niemiecku: "podnieś mnie, pomóż mi wstać"). Śmiejąc się dodał że przecież prosząc o pomoc we wstaniu z krzesła mógł równie dobrze powiedzieć "tiramisu"!

A to dlatego, że biszkopty w tym deserze są nasączone mocną kawą. A kawa przecież zawsze pomaga nam "wstać" - w znaczeniu "pobudzić do życia" :)

Do tiramisu nie potrzebujemy wielu składników - za to ważna jest ich jakość. W końcowym efekcie wychwycimy  różnicę pomiędzy kawą rozpuszczalną, a dobrym espresso, tak jak pomiędzy mascarpone a serem trzykrotnie mielonym... 

Tiramisu można robić w jednym, dużym i płaskim naczyniu  (wtedy sprawdzają się dobrze podłużne biszkopty) lub w kilku mniejszych  - ja użyłam szklanek do whisky ;)




Składniki:

  • 3 duże jajka (L),
  • 500 gr mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś lubi słodsze wersje)
  • 3/4 filiżanki  espresso, zimnego
  • 2-3 kieliszki amaretto (ew. likier kawowy)
  • biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki)
  • kakao (ciemne)
  • ew. starta czekolada 

Przygotowanie:

1. Żółtka i cukier ubijamy aż do rozpuszczenia cukru, na białą masę. W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek aż będzie sztywna.

2.Do białej masy dodajemy mascarpone, miksujemy 2 minuty. Następnie, przestawiając wcześniej mikser na bardzo wolne obroty, dodajemy pianę. Mieszamy do połączenia wszystkich składników i ani chwili dłużej :)

3. Mieszamy alkohol z kawą - w tym płynie krótko maczamy biszkopty,  tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu.

4. Na biszkopty kładziemy masę, masę posypujemy lekko kakao. Układamy następne warstwy w tej kolejności do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę masy nie posypujemy kakao (lepiej  wygląda świeżo sypane przed podaniem).

5.  Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny, najlepiej: na noc. Serwujemy delikatnie posypane kakao i/lb czekoladą.

buon appetito! 

Zobacz także

11 komentarze

  1. Agusia, tiramisu według tego przepisu jest rewelacyjne, a co najważniejsze bardzo proste w wykonaniu, to mój ulubiony deser

    OdpowiedzUsuń
  2. A, tu ładnie jest! Blog nówka sztuka, ładny, a takie tiramisu w szklaneczkach to jest super pomysł, bo w sobotę podejmuję gości. Zazwyczaj robię w misce i się badzia, a tu świetnie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dla mnie smakuje wyśmienicie :) naprawdę polecam jak ktoś chce zaprosić gości i podać coś nieco bardziej niestandardowego niż ciasto; smak na pewno zachwyci a i zadowolenie gości murowane!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga, nie mówiłaś,że to jest aż TAAAKIE DOBRE!!! Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dzisiaj, wyglądają bardzo efektownie! Krem jest pyszny. Jutro degustacja efektu końcowego!

    OdpowiedzUsuń
  6. o rety.. nie wiele brakowało a nie miałabym czym napełnić szklanki :) takie pyszne, że mogłabym zjeść prosto z miski.. prosty, świetny i smaczny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, mi "pomocnik" kiedyś też zjadł połowę masy :-) cieszę się, że przepis znalazł uznanie ;-)

      Usuń
  7. Na ile porcji jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykle wychodzi mi 6-7 szklanek, takich jak do whisky

      Usuń
  8. oo.. nie wiem czemu wydawało mi się, że do tiramisu potrzebny jest piekarnik... który nam na studenckim mieszkaniu działa jak chce, i nieco się go obawiam. a termin ważności mascarpone w lodówce zbliża się coraz bardziej... przepis sprawia wrażenie takiego, że mu podołam ;)
    i mascarpone nie dożyje swojego terminu ważności. oby, oby! dzięki! :)

    i świetna ciekawostka o znaczeniu słowa "tiramisu" :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam na okrągłych biszkoptach. Pychota! :)

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty