Ciasto dla przyjaciół: placek cappuccino ucierany

niedziela, czerwca 20, 2010


Ulubiony placek moich przyjaciół. Cappuccino: puszyste ciasto z aromatem kawy, oblane polewą z białej czekolady, zwieńczone szczyptą kakao - kto by się nie skusił? Piecze się szybko i bez zbędnych komplikacji. Długo utrzymuje świeżość i łatwo się kroi. Jeżeli ktoś się zastanawia co zabrać ze sobą na piknik  lub imprezę składkową - to idealne ciasto zrobi furorę! Opinia poparta wielokrotnym własnym doświadczeniem!

Przepis z dedykacją dla mojej siostry Małgosi i Ani G. :) Teraz czekam na kawałek ciasta :)


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Placek cappuccino ucierany


Składniki na  ciasto:
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g mąki
  • 200 g drobnego cukru / cukru pudru 
  • 5 jaj
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki bardzo mocnej kawy 
  • 2 łyżki kakao (niesłodkiego) + trochę do przybrania  [można dodać 1 łyżeczkę proszku cappuccino]

Składniki na polewę:
  • 200 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 60 g miękkiego masła
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
  • 40 g cukru pudru

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, formę wykładamy papierem do pieczenia (28x18, ale piekłam też 20x20, wtedy jest trochę wyższy).
  2. Ubijamy mikserem jaja z cukrem na gładką, białą masę. Dodajemy  kawę i masło, miksujemy razem.  Osobno mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a  następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy (1-2 min) do połączenia składników.
  3. Przekładamy masę do formy i pieczemy około 30-40 min – sprawdzamy patyczkiem: jak wychodzi suchy to ciasto gotowe. Wyciągamy z piekarnika, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przygotowujemy polewę: czekoladę, masło i mleko topimy w kąpieli wodnej (miska na garnku z wodą, uważając by woda nam się nie gotowała), mieszamy od czasu do czasu. Kiedy wszystkie składniki połączą się w jedną, gładką masę, ściągamy miskę z ognia i mieszając dodajemy cukier puder.
  5. Rozsmarowujemy polewę na cieście. Zastygnie w ciągu godziny, można włożyć do lodówki. Tuż przed podaniem delikatnie obsypujemy całość kakao i kroimy w kostkę.


Zobacz także

5 komentarze

  1. Dzięki, jak zdam sesję i wrócę z wakacji to zrobię ;)
    A jeśli zamiast kawy dodamy 3 łyżki kakao to wyjdzie nam czekoladowe?;)

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe, cały urok nazwania tego placka cappuccino polega na tym że odzwierciedla je warstwami - ciemny placek z kawą i biała polewa (jak mleczna pianka) ze szczyptą kakao ;)

    ale myślę że z kakao też będzie dobre. można też spróbować dodać do ciasta łyżkę proszku cappuccino

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dla przyjaciół ;) Wszytskim smakowało, polewa była mniaaaam, dała radę z mlekiem zamiast śmietanki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam fioła na punkcie cappucino, a jeszcze placek cappucino... Totalny obłęd ;]


    PS Zapraszam na mojego bloga:
    http://araratbykora.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty