Truskawki z kremem na biszkopcie

piątek, czerwca 10, 2011

Mam małą teorię, że każdy placek z truskawkami smakuje dobrze pod warunkiem, że truskawki są sezonowe. "Zimowe" z supermarketów smakują jak plastik. Mrożonych nie można użyć do wszystkiego. A teraz nadszedł właśnie czas truskawek i trzeba to wykorzystać :) Najlepiej na biszkopcie z maślano-budyniowym kremem.





Truskawki z kremem na biszkopcie




Składniki:


    Biszkopt
  • 5 jajek L
  • niepełna szklanka cukru
  • szklanka mąki
    
    Krem
  • kostka masła 200 gr (temperatura pokojowa)
  • budyń śmietankowy (torebka - duża porcja na 0,7 l lub półtorej porcji zwykłego)
  • ewentualnie cukier puder do smaku
oraz
  • galaretka truskawkowa
  • około 0,5 kg ładnych, dużych truskawek (umytych, odszypułkowanych i osuszonych)


 Wykonanie:

  1. Na początek biszkopt:  miksujemy jajka z cukrem przez 15 minut. Ubiją się na jasną masę o kremowej konsystencji. Ostrożnie dodajemy mąkę, mieszamy na najniższych obrotach mikserem lub drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (23x33). Temperatura pieczenia: 180C, czas: około 30 minut. Studzimy.
  2. Galaretka: rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu, używamy o pół szklanki wody mniej. Studzimy, później w lodówce, do momentu aż zacznie się scalać - to dość kluczowy moment, trzeba sprawdzać.
  3. Krem: gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, ale używamy do tego mniej mleka: czyli zamiast 0,7 l bierzemy 0,5 l (dwie szklanki). Przekładamy do salaterki, przykrywamy powierzchnię budyniu folią spożywczą (by nie utworzyła się skorupka), studzimy.
  4. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Po łyżce dodajemy ostudzony budyń, za każdym razem ucierając do połączenia składników. 
  5. Na biszkopt wykładamy krem, rozkładamy truskawki, przykrywamy całość zastygającą galaretką.
  6. Odkładamy ciasto do lodówki, minimum na 2 godziny (by galaretka odpowiednio stężała). 
* Ciasto dobrze znosi mrożenie: w tym celu należy je pokroić wcześniej na porcje. Rozmrażać w lodówce - około 4-5 godzin (w zależności od wielkości porcji, najdłużej potrzebują na rozmrożenie owoce).











Zobacz także

5 komentarze

  1. moja babcia robi bardzo podobne ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciacha! :) lekkie, orzeźwiające

    OdpowiedzUsuń
  3. Sympatyczne to ciacho :) I zgadzam sie, ze truskawki zimowe smakuja... No, w ogole nie smakuja. Wodniste toto, plastikowe, nijakie. A teraz - obled! W czerwcu moglabym zyc na samych truskawkach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aguś, ja tutaj mam sesje a Ty mi takimi fotkami po oczach :P :( uwielbiam takie ciacha,można by było jeszcze zamiast budyniu spróbować z masą śmietanową :)

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty