Pierś kaczki w sosie czereśniowym

niedziela, lipca 03, 2011

Inspiracją dla tego dania był zakup pół kila czereśni, które okazały się ... kwaśne. W lekko egzotycznym sosie sprawdziły się doskonale. Sama kaczka według zeznań osób próbujących smakowała prawie jak wołowina ;) prawdopodobnie chodziło o stopień wypieczenia: medium rare :) Polecam, sos niebanalny, chrupiąca skórka na mięsie.



Kaczka:
  • 2 piersi kaczki (bez kości, około 225-250 gr)
  • sól, świeżo mielony pieprz
Sos:
  • około 200 gr wydrylowanych, wiśni lub  kwaśnych czereśni
  • 50 ml rubinowego porto
  • 50 ml czerwonego wina
  • pół łyżeczki mieszkanki 5 przyprakw (smaków)
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku  


      Wykonanie - sos wiśniowy/czereśniowy

      Wino i porto gotować na dużym ogniu aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Dodać wiśnie (czereśnie) i przyprawy, zagotować i trzymać 2-3 minuty na małym ogniu. Odłożyć około 15 owoców. Pozostałe zmiksować z sosem i przecedzić przez sito (będzie aksamitny). Dodać całe wiśnie, trzymać w cieple.




       Wykonanie - kaczka:

      Ostrym nożem zrobić 6-7 nacięć na skórze kaczki (na skos), uważając by nie przebić mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć skórą do dołu na dużej patelni, od czasu do czasu odlewając wytapiający się tłuszcz. Przewrócić na drugą stronę i smażyć 1 min aby zatrzymać w mięsie soki.

      Ponownie odwrócić skórą do dołu i wstawić (na żaroodpornej patelni lub przełożyć do innego naczynia) do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 4 minuty. Wyjąć i odstawić na 4 min.

      Ułożyć na talerzu, można w plastrach, polać sosem wokół.

      Dodatki: 
      Podałam do wyboru: ze smażonymi ziemniakami w plasterkach lub ryżem oraz z rukolą z odrobiną sosu balsamicznego.



      * przepis z książki Łatwa Kuchnia Francuska, Raymond Blanc (lekko zmienione proporcje)


      Przepis bierze udział w:

      Czereśniowy zawrót głowy

      Zobacz także

      3 komentarze

      1. Spróbowałabym takiej kaczki- wygląda bardzo smakowicie!

        OdpowiedzUsuń
      2. Owoce świetnie pasują do kaczki. Podoba mi się!

        OdpowiedzUsuń
      3. Świetnie wygląda, tylko że ja ostatnio preferuję raczej sos żurawinowy

        OdpowiedzUsuń

      Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

      (*)

      Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

      Należę do

      Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

      Popularne posty