Cynamonowa krajanka z jabłkiem i orzechami

niedziela, października 16, 2011

Na chłodniejsze dni - ciasto z cynamonem. Lub imbirem, goździkami,  kurkumą, pieprzem, chilli - sezon na rozgrzewające przyprawy uważam za otwarty! Cynamonowa krajanka jest prosta w przygotowaniu i dobrze komponuje się z filiżanką ciepłej herbaty, wygodnym fotelem i ciekawą książką.


Składniki (na małą blaszkę 20x20)
  • 125 gr masła
  • 220 gr brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko
  • 150 gr mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 80 gr orzechów, posiekanych dość grubo
  • 1 duże jabłko, posiekane dość grubo

Wykonanie:

Stopić masło z cukrem do połączenia obu składników, ostudzić przez 10 minut.
Połączyć mąkę, cynamon, proszek. Zmiksować jajko i żółtko,dodać suche składniki, orzechy i jabłko.
Wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 20 - 25 minut w temperaturze 175 C (z termoobiegiem), przeprowadzić test patyczkiem (jeśli włożony w ciasto wychodzi czysty, należy je wyjąć). Ostudzić  i pokroić na kwadraty.


***
zmodyfikowany przepis na podstawie "Muffins" Parragon

Zobacz także

0 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty