Pasta ze świeżym szpinakiem i pomidorkami

sobota, lipca 07, 2012




Właściwie to chyba bardziej przepis na świeżą sałatkę z makaronem - składników jest na tyle dużo, że sam makaron zszedł, schował się nawet na zdjęciu na drugi plan. Ale tak lubimy. Dużo, dużo dobrych dodatków  :)
O orzechach - na talerzy wylądowały zrumienione orzeszki ziemne (te bez soli), bo były "na stanie", ale sądzę, że lepiej użyć orzeszków piniowych lub włoskich. 

 Składniki (na 2 osoby):
  • 2 porcje makaronu spaghetti (lub penne)
  • 4 spore garście świeżego szpinaku 
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • 1 szalotka 
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki pokrojonego chudego boczku
  • pół szklanki pokrojonego/pokruszonego ulubionego sera pleśniowego
  • świeżo mielony/tłuczony pieprz
  • sól
  • inne zioła do smaku 

Wykonanie:
  1. Makaron gotować al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy, następnie odlać wodę pozostawiając z niej 3 łyżki. 
  2. Zrumienić orzechy na suchej patelni, odłożyć.
  3. Pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki.
  4. Szalotkę, czosnek, drobno posiekać, razem z boczkiem zeszklić na maśle. Dodać opłukany szpinak i  3 łyżki wody, smażyć całość mieszając ok 5 min. Dodać makaron i pomidory, wymieszać.
  5. Przełożyć na talerze, posypać serem, orzechami, pieprzem, ziołami.




O, tutaj zgłaszam ten przepis:

Festiwal Liścia

Zobacz także

0 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty