Z cyklu dobry pomysł na makaron: grzyby i polędwiczka

wtorek, września 10, 2013


Zawsze przed wpisem o daniu z makaronem mam poważne wątpliwości, czy aby na pewno pisać. Przepis wydaje mi się zbyt prosty: ot, kompozycja kilku składników, od kilku do kilkunastu minut w kuchni, a najwięcej i tak daje daniu dobrej jakości rzeczony makaron. Tym samym: nie przepis, a pomysł na makaron, do dowolnej modyfikacji.
Zamiast mieszanki leśnych grzybów mogą być kurki. Zamiast polędwiczek wieprzowych można spróbować z kurczakiem (chociaż akurat polędwiczki sprawdzają się  tutaj świetnie). A za tagliatelle można dać penne. Sos najlepiej przygotowywać na dużej patelni (nie wok i nie rondel :-)) - płyn szybciej odparuje.


Pasta z grzybami i polędwiczką wieprzową 

Składniki: (na dwie porcje)

  • świeży makaron tagiatelle (około 100 g - przed ugotowaniem - na osobę)  
  • 200-250 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w średnie paski
  • szklanka obranych i posiekanych grzybów 
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki białego wina
  • 2  średnie ząbki czosnku 
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

1. Na patelce rozgrzać oliwę z oliwek z łyżką masła, wrzucić posiekany jeden ząbek czosnku, a po chwili dodać polędwiczkę - smażyć na dość silnym ogniu mieszając około 3 minut. Przełożyć mięso do miski, odstawić. 

2. Na tą samą patelkę wrzucić pozostałe masło, stopić, dodać drugi ząbek czosnku i szalotki, zeszklić. Dodać grzyby. Smażyć na małym ogniu mieszając 2-3 minuty. Zwiększyć ogień i wlać wino - smażyć do odparowania. Wlać śmietankę, dodać polędwiczkę, doprawić solą i pieprzem. Często mieszając smażyć na średnim ogniu całość około 7-8 minut, aż sos się zredukuje. 

3. Ugotować makaron al dente, odcedzić, pozostawiając łyżkę wody z gotowania w garnku - wymieszać w nim makaron z sosem z grzybów i polędwiczki oraz natką pietruszki. Przełożyć na talerze i od razu podawać.









Zobacz także

2 komentarze

  1. Pięknie dziś na obiad wjechał Twój przepis:) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zrobiłam na obiadek. Dodałam tymianek i bez natki. Pychota! :D

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty